Tioårsjubilerande
Tomtemys ställer in

I år firar Tomtemys i Långvind tio år. Men tyvärr blir det inget tioårsjubileum, för arrangören Sara Johansson har inte fått ihop tillräckligt många frivilliga i arbetet.

Hon startade Tomtesmyg, som det hette till en början, 2009. Med tiden har evenemanget, som alltid går av stapeln lördagen i andra advent, vuxit till årliga publikrekord för en aktivitet i Långvindsbruk. Arrangemanget har blivit allt mer beroende av många enskildas insatser. Här har Bölans scoutkår i Lindefallet, med massor av frivilliga, haft en viktig roll.

Om några centrala personer i arrangemanget faller i från, då faller hela arrangemanget. Så i år ställer Sara Johansson in Tomtemys.

– Det fattas så mycket personal och aktörer så vi får de inte att gå ihop. Men vi tar denna vinter med en paus och satsar hårt på nästa år istället, skriver Tomtemys i Långvind på sin facebooksida (27 oktober 2019).

Kommentarerna lät inte vänta på sig. På kort tid har tjugotalet personer beklagat sig. Förhoppningsvis leder detta till att fler anmäler sig som frivilliga till Tomtemys 2020.

Primus motor bakom Tomtemys är Sara Johansson, som bor i Långvindsbruk. Hon vill erbjuda alla barn en gratis julupplevelse. Sara Johansson startade Tomtemys som en julaktivitet för alla barn, som ”inte har råd att åka någonstans på vintern, till fjällen eller Tomteland”. Därför är allt gratis.

Nu håller många tummar för att nya krafter är beredda att hjälpa till inför Tomtemys 2020.

Långvind.com har skrivit om Tomtemys allt sedan det startade 2010: Färre än vanligt på regnigt Tomtemys (8 december 2019), Tomtemys för nionde året (6 december 2018), Tomtemys i Långvind 2,7 kilometer lång succé (9 december 2017), Tomtemys på topplista för jultillställningar (1 december 2017), Tomtemys på åttonde året (24 oktober 2017), Långvinds Tomtemys lockade fler än vanligt (3 december 2016), Tomtemys lockar igen (4 december 2015), Rekordmånga på Tomtemys (7 december 2014), Tomtemys femårsjubilerar (13 november 2014), Dundersuccé för Tomtemys (9 december 2013), Åter dags för Tomtemys (6 december 2013), Sara Årets Enångrare (23 juni 2013), Tomtemys jättesuccé (9 december 2012), Tomtemys i Långvind (6 december 2012), Tomtesmyg tillbaka (27 oktober 2011), Tomten smyger igen (11 december 2010), Dundersuccé för Tomtesmyg (4 december 2010) och Tomten smyger i Långvind (15 november 2010).

Text och foto:
Jörgen Bengtson