Rara svampar på
Kungsgården Långvind

Svampexkursionen i Enånger fick omedelbart göra halt, för redan på Kungsgården Långvinds tomt hittade svampkonsulent Monica Svensson, Bollnäs, rara svampar.

Hon fick börja sin svamputbildning några meter från ingången till Kungsgården Långvind, som arrangerade dagens svamputflykt. Gräsmattan hade gott om svamp, därtill fyra relativt ovanliga sorter: svart jordtunga, toppvaxskivling i olika utvecklingsstadier, jordspott (en oäkta svamp som tillhör riket protozoer) och en liten gul fingersvamp, förmodligen hagfinger- eller ängsfingersvamp.

Svamputflykten fortsatte sedan till Bässesjön i Lindefallet, Enånger.

Efter dagens slut var de fem deltagarna synnerligen nöjda med svampexkursionen, inklusive den nedpackade lunchen och hembakade kakan till kaffet.

Väl tillbaka på Kungsgården Långvind avslutar Monica Svensson svamputbildningen med en genomgång av dagens fynd, men först frågar hon:

– Ser ni skillnad på era korgar och min?

– Du har rensat och sorterat, säger en av deltagarna, men samtidigt tycker alla att de två rottingkorgarna vinner skönhetspriset.

Jenny Öberg visar upp två matsvampar som ser likadana ut, men där färgen skiljer, brun och svart trumpetsvamp; den svarta är den vanliga.

Vad är då största utbytet av exkursionen?

– Att vi var tillsammans, säger Jenny Öberg.

– Att vi kunde fråga direkt när vi hittade svamp. Det var också bra att vi var en liten grupp och roligt att lära känna nya människor, fortsätter Ulla Pålsson.

– Jag har hittat flera svampar, som jag nu vågar plocka, säger Charlotta Ersmark.

När Monica Svensson summerar alla matsvampar de hittat, blir listan lång:
• kantareller
• trattkantareller
• svart trumpetsvamp
• rödgul trumpetsvamp
• brun trumpetsvamp
• blek taggsvamp
• rödgul taggsvamp
• smörsopp
• sandsopp

Däremot var det dåligt med karl-johan. De få gruppen hittade var maskätna.

Deltagarna på Kungsgården Långvinds svampexkursion var (från vänster): Elisabet Viklund, Jenny Öberg, Charlotta Ersmark, Sonja Olsson, Ulla Pålsson och Monica Svensson.

De flesta svampar är inte matsvampar. En kategori, vid sidan av matsvampar, som Monica Svensson intresserade gruppen för, var färgsvampar. Svampar är bättre att färga med än växter.

– Den här dofttickan är bra för svampfärgning, säger hon och håller fram en svamp som avger en angenäm, parfymlik doft.

– Svampfärgerna är mer hållbara än växtfärger. Svampfärgerna håller vanligen fyra–fem av fem på ljushärdighetsskalan, berättar Monica Svensson.

De flesta svampar är ointressanta som mat- och färgningssvamp. Sedan finns det en grupp giftiga svampar.

– Vi  såg en av de mest giftiga svamparna vi har i Sverige, vit flugsvamp, berättar Monica Svensson, så den har gruppen lärt sig hur den ser ut.

På Långvind.com:s fråga om gruppen var intresserad av en ny svampexkursion nästa höst, blev det rungande svaret:

– Ja!

Nästa år blir det mer än bara svampexkursion. Kungsgården Långvind har redan pratat med Monica Svensson om att utvidga till tillagning av svamp och kanske också svampfärgning. Håll utkik på sidan Svampexkursioner under Evenemang på detta webbplats.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 30 september 2019