Lyskvällen
startade i Enånger

På lördag är det lyskväll i stora delar av Sveriges kustland och vid många insjöar. Vad inte många vet, är att lyskvällen startade i Borka, Enånger, och är ett verk av Hjalmar Åker. Långvind.com berättar historien.

I mitten av 1980-talet såg Hjalmar Åker – under många år legendarisk kassör i Enångers båtsällskap (EBS) – märkliga ljus och eldar i skärgården. Men det var inte i Sverige utan Finland. En lördagskväll i slutet av augusti såg han ljusskenen från en Finlandsbåt i Åbolands skärgård. Han såg en finländsk tradition, som nu också har blivit en norrländsk och allt mer också en svensk tradition. I Finland tömmer man sommarstugorna och eldar skräp och annan bråte sista lördagen i augusti, samtidigt som man umgås med vänner, innan man lämnar sommarstället.

Hjalmar Åker införde lyskvällen i Borka 1990. Enångers båtsällskap har sedan dess varit ett ankare för traditionen. Då anade Hjalmar Åker knappast att han hade startat vad som skulle bli något av en profan helgdag. Denna finländska skärgårdssedvänja har fått en oerhört lyskraft och spridning i den forna västra rikshalvan.

– Sedan låg det i ”banken” innan min hustru tyckte vi skulle göra något av det, berättade han för Långvind.com 2009.

Lyskvällen startade i Borka, fiskeläget utanför Enånger. Numera firar man lyskväll på många platser på Hälsingekusten, Norrlandskusten och även söderut, men även vid vattendrag inåt landet och till och med på platser utan traditionell vattenkontakt.

För varje år tänder allt fler eldar, marschaller, lyktor, lanternor och annat ljus längs kusten, sjöar, andra vattendrag och även på ställen som fäbodvallar och utsiktspunkter.

Lyskvällen kom till Västerbotten redan i slutet av 1960-talet men fick ingen spridning utan dog ut, för att nu vara tillbaka.

– Jag vet att man började fira lyskväll i Västerbotten tidigare. Men den spred sig, vad jag vet, aldrig utanför Västerbotten, berättade Hjalmar Åker för Långvind.com.

Via Enånger fick lyskvällen på 1990-talet rejält fotfäste i Sverige. Wikipedia räknar in den som ”svensk folkfest”. Det blir naturligtvis lyskväll även i år i Borka, men inte lika storslaget som tidigare år. Bilden visar lyskväll i Nordanstigs kommun.

Lyskvällen markerar slutet på sommaren, ungefär som midsommar är starten. Kärt barn har många namn; lyskväll kallas också stugsista, lysafton, lysnatta, venetiansk afton och villaavslutning.

Långvind.com har haft många artiklar om lyskvällen: Lyskväll som vanligt på Hälsingekusten (25 augusti 2018),  Hävt eldningsförbud räddar årets lyskväll (13 augusti 2018), Lyskväll samlar allt fler (21 augusti 2017), Lyskväll med friska vindar (28 augusti 2016), Lyskvällen ny folkfest (26 augusti 2016), Lyskvällen lättar upp (28 augusti 2015), Eld över hav och land (17 oktober 2014), Lyskväll kär tradition (27 augusti 2014), Farväl till sommaren – ja till te (31 augusti 2013), Ljus i stundande mörker (29 augusti 2013), Upplyst mörker (25 augusti 2012), Åter dags för lyskväll (23 augusti 2012), Kväll med lyskraft (27 augusti 2011), Lyskväll sätter punkt (14 augusti 2011), Magisk lyskväll på Hälsingekusten (28 augusti 2010), Lyskvällen avslutar sommaren (25 augusti 2010), Ljus ger lyster åt hälsingekvällen (30 augusti 2009), Lyskväll avslutar sommaren (24 augusti 2009), Suring- och lysfest (12 augusti 2009).

Jörgen Bengtson
Foto: Nordanstigs kommun