Lyskvällen
ny folkfest

Lyskvällen – sista lördagen i augusti – har kommit för att stanna och håller nu på att kvalificera sig som en ny svensk tradition. Vad många inte vet, är att den kommer från Svenskfinland via Borka, Enånger.

Lyskvällen markerar slutet på sommaren, ungefär som midsommar är starten. Den har kommit till Sverige för att stanna och finns sedan flera år som uppslagsord i Wikipedia inom kategorin ”Svenska folkfester”. Mannen som förde lyskvällen till Sverige var Enångers båtsällskaps legendariska kassör Hjalmar Åker. 

Han har berättat om hur det gick till för Långvind.com.

I mitten av 1980-talet såg Hjalmar Åker märkliga ljus och eldar en lördagskväll i slutet av augusti från en Finlandsbåt i Åbolands skärgård. Han såg en finländsk tradition, som nu också har blivit svensk eller åtminstone norrländsk. I Finland tömmer man sommarstugorna och eldar skräp och annan bråte sista lördagen i augusti, samtidigt som man umgås med vänner, innan man lämnar sommarstället.

Hjalmar Åker införde lyskvällen i Borka 1990. Då anade han knappast att han hade startat vad som skulle bli något av en profan helgdag. Denna finländska skärgårdssedvänja har fått en oerhört lyskraft och spridning i den forna västra rikshalvan.

– Sedan låg det i ”banken” innan min hustru tyckte vi skulle göra något av det, berättade han för Långvind.com 2009.

– Lyskvällen startade 1990 i Borka. Det är jag hundraprocentigt säker på, berättade han vidare.

Lyskvall Borka 2016Lyskvällen har spridit sig norrut längs Norrlandskusten och söderut, men även med vattendrag innåt landet och till platser utan traditionell vattenkontakt. För varje år tänder allt fler eldar, marschaller, lyktor, lanternor och annat ljus längs kusten, sjöar, andra vattendrag och även på ställen som fäbodvallar och utsiktspunkter, sista lördagen i augusti.

Kyrkorna har också hakat på denna profana sedvänja. I morgon har till exempel flera fiskarkapell i Hudiksvall lyskväll.

Men mesta lyskvällen är förstås på Borka brygga, där det hela startade, med öppen restaurang, underhållning, eldar som tänds på fjärden klockan 20.30 och stort fyrverkeri som börjar klockan 22.

Lyskvällen kom till Västerbotten redan i slutet av 1960-talet men fick ingen spridning utan dog ut. Via Enånger fick den på 1990-talet rejält fotfäste i Sverige. Kärt barn har många namn: lyskväll kallas också lysnatta, stugsista, venetiansk afton och villaavslutning.

Jörgen Bengtson