Boka boende på Kungsgården Långvind!

Svampexkursion
när andra slutar

Print Friendly, PDF & Email

När skolornas börjar, brukar de turistiska evenemangen sluta. Men inte på Kungsgården Långvind. Där fortsätter aktivitetssäsongen med två svampexkursioner, den första lördag 4 september och den andra söndag 2 oktober.

Monica Svensson svampkonsulentLedare för svampexkursionerna är en mycket kvalificerad svampexpert, svampkonsulent Alf Pallin, som utbildar svampkonsulenter på högskolenivå, eller svampkonsulent Monica Svensson (bilden), som arrangerar svamputflykter, anordnar utställningar, föreläser om svamparnas ekologi och har webbutik för svampintresserade.

Hen tar den svampintresserade på en fascinerande resa i svampriket och anpassar exkursionen efter gruppens intresse och behov. På svampexkursionen på lördag är både Alf Pallin och Monica Svensson ledare.

– Vi är väldigt glada över att ha två så kvalificerade svampkonsulenter som Alf och Monica. Det gör att vi kan erbjuda ”svampexkursion med guldkant”, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, som just marknadsför sig som ”vandrarhem och frukost med guldkant”, till Långvind.com.

På svampexkursionerna får deltagarna plocka matsvamp, studera övrig svamp, känna igen förväxlingssvamp och lära sig om svampens betydelse för natur och ekologi.

– Förra året blev våra svampexkursioner så populära att vi fick arrangera en mer än planerat, berättar Agneta Bengtson.

Vilka svampar kan man då förvänta sig att finna?

Det beror på svampsäsongen, men exempel på matsvamp som kan förekomma på exkursionerna är kantarell och trattkantarell, karl-johan och strävsoppar, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp, blodriskor och rimskivling, fårtickor och kremlor samt blek taggsvamp, som är Hälsinglands landskapssvamp.

En kvalificerad svampexkursion är i högsta grad beroende av vilken plats man väljer utifrån säsong och väder. Alf Pallin känner Långvinds marker och omgivningar väl. Han tar gruppen på svampupptäcksfärd på någon av följande platser
• längs med natur- och kulturstigen i Långvindsbruk och dess närhet
• i en skyddad nyckelbiotop med ädellövskog väster om Lindefallet
• i naturreservatet Boda naturreservat på vägen till Boda bruk
• i reservatet Bleckbergens urskog nära Larsbo gård
• i reservatet Skvallerbäckens naturreservat söder om Rosenvalls fäbod.

Exkursionen tar cirka sex timmar och inkluderar lunch som Kungsgården Långvind skickar med.

Kungsgården Långvind erbjuder också svamppaket för den som vill övernatta, med två övernattningar och frukost med guldkant, middag på ankomstdagen, personlig guidning av Långvindsbruk och svampexkursion med lunch.

Kungsgården Långvind kan också arrangera svampexkursioner och svamphelger vid andra tidpunkter, bara det finns minst fyra deltagare.

text och foto:
Jörgen Bengtson

 

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv