Boka boende på Kungsgården Långvind!

Lyskvällen avslutar sommaren

Print Friendly, PDF & Email

På lördag sätter hälsingarna punkt för sommaren och välkomnar hösten med lyskvällen. De tänder eldar, marschaller, lyktor, lanternor och annat ljus längs Hälsingekusten, sjöar och andra vattendrag. Lyskvällen, som för varje år får allt fler tillskyndare, föddes i Borka, Enånger, för 20 år sedan.

Långvindsbruk har traditionsenligt ljusgudstjänst i Långvinds kapell med start klockan 19.30. I Långvinds fritidsområde bjuder Dragösvikens båtklubb in till lyskväll klockan 20. Borka brygga tänder eldar, fyrar av raketer och bjuder in till underhållning med Daniel Hermansson och Micke Stark med band. På många, många andra ställen lyser ljus och evenemang upp sensommarkvällen på Hälsingekusten.

Lyskvällen fick fäste i Hälsingland 1990. Hjalmar Åker, drivande kraft i Enångers båtsällskap (EBS), tog lyskvällen till Borka och Hälsingland från Finland. Han hade sedan den från en Finlandsbåt i mitten av 1980-talet.

– Sedan låg det i ”banken” innan min hustru tyckte vi skulle göra något av det, säger Hjalmar Åker till Långvind.com.

I Finland tömmer man sommarstugorna och eldar skräp och annan bråte sista lördagen i augusti samtidigt som man umgås med vänner, innan man lämnar sommarstället.

Hjalmar Åker tog traditionen till Borka, som började fira lyskväll i augusti 1990.

Traditionen kom först till Västerbotten. Redan i slutet av 1960-talet kom lyskvällen från Österbotten i Svenskfinland över Kvarken till den rikssvenska sidan. Men den spred sig inte utanför Västerbotten. Lyskvällen tog fart i Borka, spred sig sedan i Enånger, Hudiksvall och längs Hälsingekusten. Lyskvällen har sedan etablerat sig på många ställen på Ostkusten och även inåt landet till sjöar och andra vattendrag.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv