Boka boende på Kungsgården Långvind!

Magisk lyskväll på Hälsingekusten

Print Friendly, PDF & Email

Ljusgudstjänst i kapellet, fullmåne, höstbris och levande ljus i havsbandet. Det var inramningen till lyskvällen i Långvind, en av många lyskvällar på Hälsingekusten sista lördagen i augusti 2010.

Långvinds lyskväll började i brukskapellet medan sommarljuset ännu dröjde sig kvar över bruket. Under ljusgudstjänsten i Långvinds kapell – med en värmande brasa i kaminen, närmare 100 tända ljus och en allvarsam predikan om ljuset – sänkte sig mörkret över Långvindsbruk och Hälsingekusten.

Inne i kapellet kurade långvindsborna skymning och lyssnade till syskonen Edit och Emanuel Åkerlund, som sjöng och spelade bland annat ”Evighet” av Carola, ”En värld full av liv” från Lejonkungen och ”Amazing Grace”.

När de cirka 30 besökarna lämnade kapellet, var sommaren över. Hösten hade tagit vid.

I Långvindsbruks hamnar, på Käringskär utanför, på stenar och bryggor i hamnen och längs bruksgatan lyste över 150 marschaller, fotogenlyktor, lanternor och andra ljus. Fullmånen förstärkte ljuset, en kylig kvällsbris påminde om att sommaren var över.

På många, många andra platser längs Hälsingekusten lyste ljuspunkterna upp den sista sommardagens färd mot kväll. Borka brygga – som förde in lyskvällen från Finland till Sverige 1990 – firade tjugoårsjubileet med musik och stort fyrverkeri. Fladdrande ljuskällor lyste upp den sena augustikvällen i Hudiksvall, Saltvik, Fjäle, Våtnäs, Långvinds fritidsområde, Skärså, Morviken, Svartsundsrännan och Söderhamn, på Olmen, Mössön, Agön, Kråkön, Prästgrundet, Stenö, Enskärsoren, Branthäll, Trollharen och många andra ställen i Hälsingland.

Traditionen med lyskväll har spridit sig längs kusten och även inåt landet till sjöar och andra vattendrag. Nu firas lyskväll i bland annat Gästrikland, Uppland och Roslagen, i Mälaren, Hjälmaren, Siljan och Orsasjön och naturligtvis vid Dellensjöarna, längs Ljusnan och många andra vattendrag i Hälsingland.

Ursprunget från Finland finns kvar – att man tömmer sommarstugorna och eldar skräp och annan bråte samtidigt som man umgås med vänner, innan man lämnar sommarstället. Men i Hälsingland har lyskvällen blivit en lysfest med egen kraft och tradition både bland fritids- och permanentboende.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv