Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Rekordsommar för
STF Kungsgården Långvind

Print Friendly, PDF & Email

STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, Enånger, lägger ett nytt rekord bakom sig. Hittills i år är det bästa året Kungsgården Långvind haft i form av gästnätter.

Januari–augusti 2019 ökade antalet gästnätter jämfört med året innan med drygt 27 procent, från 445 gästnätter 2018 till 566 gästnätter 2019

Om man bara tittar på de tre sommarmånaderna, juni–augusti, var ökningen också imponerande, 22 procent, från 412 gästnätter 2018 till 501 gästnätter 2019.

– Vi har ökat mer än vi trodde i början av 2019, säger Agneta Bengtson.

Kungsgården Långvind ligger i ett järnbruk från svensk stormaktstid, halvvägs mellan Hudiksvall och Söderhamn. Den öppnade som rum och frukost, bed & breakfast, sommaren 2010. Våren 2012 blev anläggningen en del av Svenska Turistföreningens (STF:s) stora nät av vandrarhem och hotell; då man också namn till STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Förra året byggde värdparet Agneta och Jörgen Bengtson om Kungsgården, så två av fyra rummen fick dusch och toalett. I samma veva tillkom Österhuset och Telestation Långvind, med tre hotellrum med bad respektive ett vandrarhemsrum.

Första året (2010) hade anläggningen 81 gästnätter. Rekordåret 2015 räknade värdparet in 665 gästnätter. Nu tror paret Bengtson att man kan nå 700 gästnätter för helåret 2019.

– Vi märker dels att sommarsäsong är längre än tidigare, dels att fler väljer semester på hemmaplan, ”svemester”. Intresse för att se Långvinds intressanta miljö, Hälsingekusten och världsarvet Hälsingegårdar, spelar också in. Vi kombinerar ett unikt boende på hälsingegård i anrik järnbruksmiljö från svensk stormaktstid med hög klass på boendet, frukost med guldkant, personligt värdskap och många evenemang som vi genomför, säger Jörgen Bengtson.

Gästerna är nöjda med STF Kungsgården Långvind. Anläggningen finns med betyg hos Tripadvisor, Facebook, Booking.com, Google och STF. På TripAdvisor, där 114 gäster har gett sitt omdöme, har boendet högsta betyg, 5 av 5 möjliga. På Facebook har 36 gäster satt betyg, 4,8 av 5. På Booking.com har 24 gäster satt betyget ”Fantastiskt”, 9 av 10 möjliga. Google har 16 recensioner med betyget 4,1 av 5. På STF är recensionerna få men rekommendationsgraden 100 procent för hotellrummen. I tre gästböcker flödar berömmen.

– Många gäster kommer tillbaka och andra kommer på rekommendation från gäster som varit här. Det är också en form av betyg, som gläder oss mycket, kommenterar Agneta Bengtson.

Agneta och Jörgen Bengtson driver Kungsgården Långvind året om, vid sidan av ordinarie jobb som Jörgen har som konsult i företaget Infopress AB.

Kungsgården Långvind är inte bara boende. I år har Kungsgården Långvind arrangerat cirka 15 aktiviteter: bruksvandringar, forntidsvandringar, medeltidskyrkovisningar och svampexkursioner; den sista aktiviteten blir en svampexkursion lördag 28 september 2019.

Kungsgården arrangerar också klassiskt engelskt Afternoon tea under helger året om, för grupper som beställer i förväg, och pilgrimsvandringar längs Stråsjöleden.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv