Boka boende på Kungsgården Långvind!

Inget nedläggning
av Coop Enånger

Print Friendly, PDF & Email

Coop Iggesund lades ner 2015, utan föregående varning. Många har väntar på att samma öde skulle kunna drabba Coop Enånger. Men nu förklarar Coop Mitts verkställande direktör, Anders Stake, att alla tio Coop-butiker i Hälsingland går bra, och att ingen är aktuell för avveckling.

– Sammantaget tycker jag att Hälsingland går riktigt bra, säger han till Helahälsingland.se.

Coop Mitt har 65 butiker i Hälsingland, Gästrikland, Dalarna, norra Uppland och norra Västmanland. Ägare är 245 000 medlemmar.

Förra året minskade livsmedelsförsäljningen i Coop Mitt med fem miljoner kronor jämfört med 2017. Under 2018 flyttade Coop Mitt all verksamhet till dotterbolaget Coop Mitt AB, som gjorde en förlust på 11 miljoner kronor 2018.

Det är mot denna bakgrund en oro funnits över framtiden för lilla Coop Enånger.

– Självklart är det ett problem att redovisa förluster. Men vi bedömer ändå att de åtgärder vi gör i dag stärker oss inför framtiden. Vi firade 120 år i fjol och ska vi finnas kvar i 120 år till måste vi investera, säger Anders Stake.

Han förklarar förlusten med att Coop Mitt sänkt priser, byggt om flera butiker, öppnat en ny butik i Falun och sålt en butik i Hallstavik.

För 2018 blir det ändå en rejäl vinst. Efter finansiella intäkter kunde Coop Mitt-koncernen redovisa en vinst på 114 miljoner kronor. Det beror på att Coop Mitt sålt en del fastigheter och fördelat intäkterna för detta på flera år i redovisningen. År 2014 sålde Coop Mitt Valbo köpcentrum utanför Gävle och 2018 handelsområdet Bollnäs Norr.

Helahälsingland.se frågar om det finns planer på lägga ner någon butik eller öppna någon ny.

– Nej och nej. Vi har en ganska bra struktur i Hälsingland för tillfället. Sådant förändras förstås hela tiden men det är ingenting på gång just nu, säger Anders Stake.

Det är inte heller aktuellt att göra några butiker i Hälsingland till franchise, där en företagare blir franchisetagare och driver butiken som eget företag.

Coop finns med butiker eller stormarknader i alla sex hälsingekommuner. Det är varken aktuellt att avveckla eller öppna nya butiker. Därmed torde också Coop Enånger kunna känna sig trygg.

Långvind.com har haft många artiklar om Coop Enånger: Servicepunkter till Hälsingekusten (31 maj 2016), Enångerskiosken flyttar (28 november 2015), Konsum lägger ner i Iggesund (2 februari 2015), Samling för Enånger (7 april 2014), Coop Enånger åter utan (28 februari 2014), Ledarlöst Coop i Enånger (17 november 2012), Ingen ny Coop-entreprenör (12 augusti 2012), Posthopp i Enånger (15 juli 2011), Enångersprotester mot staten (18 juni 2011), Bra år för Coop Enånger (30 januari 2011), Jultallrik för butiksbesökare (29 november 2010), Rekordår för Coop Enånger (4 januari 2010) och Växande paketdistribution i Enånger (17 december 2009).

Jörgen Bengtson
Foto: Coop


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv