Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Enångers Coop åter utan

Print Friendly, PDF & Email

Coop Nära i Enånger står åter utan franchisetagare. Göran Söderberg slutar efter drygt ett halvår. Det blev för slitsamt och tidskrävande. Han vill tillbaka till hembygden i Nordmaling, Västerbotten.

Han säger upp franchiseavtalet med hänvisning till familjeskäl. Innan Göran Söderberg kom till Coop i Enånger drev han en bensinmacksbutik med dagligvaror.

Rent ekonomiskt har Coop Nära gått bra. Men som franchisedriven butik med liten yta och stort sortiment kämpar Coop Nära Enånger mot en fyrkantighet som präglar Coop Sverige.

Större delen av konsumentkooperationen i Gävleborg hör till Konsumentföreningen Gävleborg. Coop-affärerna i Enånger, Iggesund och Söderhamn (Coop Forum) hör till Konsumentföreningen Svea men sköts av Coop Sverige. Dessa tre Coop-butiker ligger som en ö i Konsum Gävleborg, vilket sannolikt försvårar rekryteringen av franchisetagare.

När Göran Söderberg lämnar Coop i Enånger, står butiken åter utan en driftig företagare, som kan och vill driva butiken. Det tog Coop Sverige ett år att hitta Göran Söderberg sedan den tidigare arrendatorn, Morgan Karström, slutade i augusti 2013, efter fyra år som företagare i Coop-världen.

Coop-butiken i Enånger är lönsam och har mycket större sortiment än Coop Nära-butiker vanligen har. Det talar för att det borde vara lätt att hitta ny franchisetagare. Å andra sidan har det blivit tuffare att vara företagare i Coop-världen, där ledningen inte fokuserar på små och franchisedrivna enheter och har försämrat lönsamheten för franchisetagaren.

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv