Boka boende på Kungsgården Långvind!

Samling för Enånger

Print Friendly, PDF & Email

Coop Enånger står åter utan franchisetagare, och det finns ingen ny på gång.

Därför ökar oron i Enånger över vad som ska hända med butiken i framtiden. Coop har inte bästa rykte som franchisegivare.

De två senaste franchisetagarna har båda kastat in handduken. Göran Söderberg slutade efter drygt ett halvår, med hänvisning till att det blev för slitsamt och tidskrävande. Hans företrädare, Morgan Karström, höll ut i drygt fyra år, när han lämnade i augusti 2012.

Det tog Coop ett år att hitta en ny franchisetagare efter Morgan Karström. Det lär inte bli lättare den här gången. Då infinner sig naturligtvis frågan hur uthållig Coop är med att ha en butik i Enånger.

Oron sprider sig i bygden, särskilt sedan ägaren till Evas kiosk sagt att de vill sälja. Inom loppet av några år har Enånger förlorat högstadium, post, bank, åretomkyrka, bensinstation – den återuppstod dock i Borka – och frisör. Till detta kommer att bussförbindelserna blivit sämre och att Hudiksvallsbostäder rivit några hus.

I december 2013 tog Enångers hembygdsförening initiativ till att bilda Enångers bygderåd. Målet är att vända den negativa utvecklingen i samhället. Bygderådet har satt upp en förslagslåda vid Evas kiosk och startat arbetsgrupper.

– Här kan Du lägga Dina idéer och förslag om förbättringar av vår bygd. Det kan gälla boende, service, post, affär, skola, bibliotek, vägar, kultur, aktiviteter, centrums utseende – vad Du vill!, skriver bygderådet på affischer uppsatta i Enånger.

Häromdagen kom ytterligare en affisch upp om samling kring affär och kiosk, för att behålla en levande bygd, lokal service och attraktiva bostäder.

– För Enångers och allas vårt bästa handla i vår affär och kiosk, manar affischen.

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv