Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Svampexkursion ”med lilla extra”

Print Friendly, PDF & Email

Den 14 september blir det svampexkursion ”med det lilla extra” i Långvinds omnejd. Svampkonsulenten Alf Pallin, som utbildar svampkonsulenter på högskolenivå, leder vandringen på en dag. Exkursionen omfattar både att plocka matsvamp, studera övrig svamp, känna igen förväxlingssvamp och lära sig om svampens betydelse för natur och ekologi.

– Vi är jätteglada att få Alf Pallin som leder en svampexkursion för oss, säger Agneta Bengtson på STF Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

Arrangör är STF hotell & vandrarhem Kungsgården Långvind, som vill locka fler att upptäcka skogens skafferi. Bär klarar de flesta på egen hand. Med svamp är det värre. Det finns så mycket giftig och oätlig svamp, att det verkligen gäller att ha kunskap för att hitta matsvamp.

Exkursionen tar cirka sex timmar och inkluderar lunch som Kungsgården Långvind skickar med.

Alf Pallin är en mycket erfaren svampkonsulent. Han utbildade tidigare svampkonsulenter vid Umeå universitet. När universitet lade ner utbildningen, medverkade han till att den återuppstod vid högskoleenheten Centrum för flexibelt lärande (CFL) i Söderhamn.

Svampexkursioner är beroende av säsong och väder. Alf Pallin väljer lämpligt svampplockarställe inför exkursionen.

Deltagarna samlas den 14 september på Kungsgården Långvind, Enånger, och sedan bär det av till någon av följande platser:
• längs med natur- och kulturstigen i Långvindsbruk och dess närhet
• en skyddad nyckelbiotop med ädellövskog väster om Lindefallet
• naturreservatet Boda naturreservat på vägen till Boda bruk
• reservatet Bleckbergens urskog nära Larsbo gård
• reservatet Skvallerbäckens naturreservat söder om Rosenvalls fäbod.

Vad kan man då hitta för svamp? Alf Pallin räknar upp möjliga matsvampar som kan förekomma: kantarell och trattkantarell, karl-johan och strävsoppar, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp, blodriskor och rimskivling, fårtickor och kremlor samt naturligtvis blek taggsvamp, Hälsinglands landskapssvamp.

Kungsgården Långvind erbjuder också svamppaket för den som vill övernatta, med två övernattningar och frukost med guldkant, buffé ankomstdagen och personlig guidning av Långvinds bruk.

Kungsgården Långvind kan också arrangera svampexkursioner och svamphelger vid andra tidpunkter, bara det finns minst fyra deltagare. Fyra deltagare är också vad som krävs för att genomföra exkursionen den 14 september 2014.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv