Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Jultallrik för butiksbesökare

Print Friendly, PDF & Email

Första adventshelgen är starten på julen, med julmarknader, julkonserter, julskyltning och julöppet. I Enånger bjuder Coop Nära sedan flera år på jultallrik och musik på första advent. Inget i affären visste hur gammal traditionen var.

– Jag kommer ihåg att vi gick hit med familjen när jag var liten, säger Alinda Åkerlund, 20 år, som nu satt i kassan.

Andra Långvind.com talade med kunde också vittna om att det var en gammal tradition, dock oklart hur gammal.

Affären var sig inte riktigt lik på söndagen. När butiksbesökaren kom till bröddisken, mötte han eller hon julsång med ackompanjemang av dragspel och gitarr. Vid frukt- och grönsaksdisken var julbord uppdukat; här bjöd Morgan Karström med personal på skina, rödbetssallad, sylta, korv, sill, bröd med ost och naturligtvis också julmust.

Kundtillströmningen var god och samtal uppstod vid julbordet och på andra ställen i butiken, där folk tog sig tid att prata med varandra.

Enligt vad Långvind.com har kunnat röna ut, är jultallrik eller julbord på första advent en ovanlighet bland handlarna på Hälsingekusten. Traditionen var dock synnerligen uppskattad av besökarna på Coop Nära, som var ovanligt många denna söndag eftermiddag.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv