Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Växande paketdistribution i Enånger

Print Friendly, PDF & Email

Enånger har blivit en paketförmedlingscentral, där inte bara Posten och Systembolaget har utlämningsställe. Sedan en tid har också speditionsföretagen DHL och Schenker ombud i Enånger. Coop Nära är ombud för Systembolaget och Schenker, Evas kiosk för Posten och DHL.

Ombuden får inte mycket betalt för att lämna ut ett paket. Men det ger trots allt en välbehövlig förstärkning av kassan – och merförsäljning.

– Tidigare fick vi bara runt femton paket i veckan, nu har vi en trettio till fyrtio paket i veckan, säger Morgan Karström, chef för Coop Nära Enånger, till Langvind.com.

Även Evas kiosk i Enånger bekräftar att paketen har blivit fler.

En som tagit intryck av paketens betydelse för den lokala handeln är Agneta Bengtson, som delar sin tid mellan Kungsgården i Långvindsbruk och Stockholm. Hon köper mycket på postorder och framför allt på nätauktioner till den kommande Rum- och frukostverksamheten samt konferensverksamheten på Kungsgården.

– Inredningen av Kungsgården har gjort mig till en flitig besökare på Tradera. Hanteringen av denna paketström är ganska bökig i Stockholm, så jag har nu styrt om min lilla paketflod till Enånger, vilket är mycket smidigare, säger hon till Langvind.com.

En nog så viktig service i en liten ort som Enånger, som ligger en bra bit från större tätorter, är att vara ombud för Systembolaget. Tidigare kom varorna från Systembolaget i Hudiksvall, en tid från den lilla butiken i Bergsjö. Numera utgår allt från Sundsvall, som är en av Systembolagets tre nationella distributionscentraler till lokala utlämningsställen.

– Tyvärr har vi fått längre leveranstider, men samtidigt har vi fått tillgång till större sortiment. Vi ser nu också om varan finns i lager, berättar Morgan Karström.

Tidigare gick alla beställningar med fax. Nu lägger butiken beställningarna via internet. Den som beställer före klockan tolv måndag, onsdag eller fredag, kan hämta ut varorna efter klockan 16 två vardagar senare. Leveransdagar är alltså onsdag (beställning måndag), fredag (beställning onsdag) och tisdag (beställning fredag). Under storhelger gäller andra tider.

Den som vill ha varor från Systembolaget till julhelgen, måste beställa senast måndagen den 21 december. Då kommer systemkassen dagen före dopparedagen.

En annan nyhet är apoteksvaror. Evas kiosk är ombud för Apoteket AB. Men avregleringen på området har gjort att även Coop Nära sedan några veckor har ett mindre sortiment av receptfria läkemedel.

– Vi har de 27 toppsäljande produkterna från Apoteket AB:s receptfria sortiment, allt från microlax till näsdroppar och värktabletter, säger Morgan Karström.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv