Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Posthopp i Enånger

Print Friendly, PDF & Email

Det finns visst hopp om att Posten får vara kvar hos Evas kiosk i Enånger. I onsdags hade kommunalrådet Caroline Schmidt (C) bjudit in Posten AB och lokala företrädare till ett möte om postombudens framtid i Enångers socken.

Bakgrunden är chockbeskedet, som Evas kiosk i Enånger och Linde livs i Lindefallet fick den 14 februari i år: Posten AB säger upp avtalet och stänger alla postombud i Enånger. Sedan dess har flera agerat för att behålla postombuden, där man kan hämta paket, brevpostförskott, rekommenderade brev och aviserade stora brev, som kräver personlig utkvittering.

Jörgen Bengtson (C) tog upp frågan i en interpellation i kommunfullmäktige i Hudiksvall. Förenings- och företagslivet startade namninsamling för att behålla postombuden, en insamling som i Enånger har samlat över 700 namn.

Mötet med Posten AB var förlagt till Lindefallet. Från Posten deltog Ove Eriksson, regionansvarig för ombudsnät, och Anette Satner, driftcoach för Hälsingland och Härjedalen.

Ove Eriksson motiverade nedläggning med att lönsamheten är pressed på på brev- och paketmarknaden. Men han svarade inte på varför de tre andra paketombuden i Enånger – Bussgods, DHL och Schenker – finner det lönsamt att vara kvar, när Posten AB är störst på marknaden med 4 000 försändelser 2010 på Evas kiosk. Han hänvisade också till att det finns lantbrevbärarservice – utan att tala om att den är synnerligen begränsad i omfattning.

Det egentliga skälet till nedläggningen är kanske att Posten AB vill rationalisera sitt ombudsnät till att bara omfatta de tre stora livsmedelskedjorna Ica, Coop och Axfood.

Ove Eriksson lovar att tänka en gång till på framtiden för postombudet i Enångers tätort. För Lindefallet verkar loppet helt kört.

Om protesterna inte får Posten att tänka om går en flerhundraårig postservice i Enånger i graven – även om brevutdelningen består. Fram till mitten av 1990-talet hade Enånger postkontor. När Posten avvecklade kontoren, tog postombud över.

I Enånger är Evas kiosk och Linde livs sedan lång tid postombud, eller som det heter officiellt: ”Frimärksombud med utlämning”. Det är just ”utlämning” som är det centrala. Här kan man hämta paket, brevpostförskott, rekommenderade brev och aviserade stora brev, som kräver personlig utkvittering. Det finns också mer fullödiga postombud, som även hanterar paket från kunder.

Från och med 16 augusti 2011 måste Enångersborna åka till Konsum i Iggesund för att hämta paket, rek och liknande om inte Posten tänker om. Statliga Posten, som också är det största paketdistributören, rustar i sådana fall ner, men de privata paketbolagen DJL och Schenker samt Bussgods stannar kvar i Enånger.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv