Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Posten stänger i Enånger

Print Friendly, PDF & Email

Den 14 februari kom chockbeskedet till Evas kiosk i Enånger och Linde livs: Posten AB säger upp avtalet. Posten stänger alla postombud i Enånger. Den 15 augusti 2011 är sista dagen för postombuden i Enånger och Lindefallet.

Om protesterna inte får Posten att tänka om går en flerhundraårig service i Enånger i graven – även om brevutdelningen består. Fram till mitten av 1990-talet hade Enånger postkontor. När Posten avvecklade kontoren, tog postombud över. I Enånger är Evas kiosk och Linde livs sedan lång tid postombud, eller som det heter officiellt: ”Frimärksombud med utlämning”. Det är just ”utlämning” som är det centrala. Här kan man hämta paket, brevpostförskott, rekommenderade brev och aviserade stora brev, som kräver personlig utkvittering. Det finns också mer fullödiga postombud, som även hanterar paket från kunder.

Från och med 16 augusti måste Enångersborna åka till Konsum i Iggesund för att hämta paket, rek och liknande. Statliga Posten rustar ner, men de privata paketbolagen Schenker och DHL samt Bussgods  stannar kvar i Enånger.

– Vi hade 3 980 försändelser från Posten 2010. Vi får paket från Posten varje dag, säger Sven Erik Svedin, som driver Evas kiosk och är mycket förvånad över uppsägningen av avtalet.

Nu måste kunderna åka ytterligare 30 kilometer tur och retur Iggesund.

– Det är trist för alla som inte har egen bil. Det är dåligt för miljön, när flera måste åka till Iggesund, säger Sven Erik Svedin.

Nedläggningen i Enånger innebär alltså längre resor för dem som har paket eller brev att hämta. Det innebär ökad miljöbelastning, eftersom bilåkandet kommer att öka.

Sven Erik Svedin förstår inte vad Posten sparar på nedläggningen, när det ändå finns en bil som går förbi Enånger med paket och andra försändelser.

För Enånger som centralort innebär det stora förluster att inte ha ett postombud. I övrigt har Enånger det mesta av service medborgarna behöver: livsmedelsaffär med systembolagsombud och paketutlämning (Schenker), kiosk/jourbutik med apoteksombud och paketutlämning (DHL och Bussgods), bank, förskola, grundskola från sexårsverksamhet till årskurs nio, restaurang, servicehus, hemtjänst, kyrka, församlingshem, två museer, idrottsanläggning, bygdegård och servicestation med bensin och diesel i Borka.

Här finns alltså en omfattande kommersiell och offentlig service, men om ett halvår är Enånger utan postombud. När Posten avvecklar paketombud i en stad med flera ombud, innebär det bara en längre promenad för kunden. I Enånger innebär det två dagars vandring.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv