Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvinds kapell firar ny högtid

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds kapell bjuder in till aftonbön på Kristi himmelsfärdsdagen i år. Det betyder att brukskapellet i år kommer att ha tre gudstjänster utanför sommarsäsongen: påsk, Kristi himmelsfärd och jul.

– Nu tar vi in ytterligare en del av kyrkoåret i vårt firande i Långvinds kapell. Det är glädjande att kunna bjuda in till både påsk och Kristi himmelsfärdshelgen i år, säger Pärlennart Larsson, ordförande i Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

Följande tre helger utanför sommarperioden blir det samling i brukskapellet:
• påskmässa på påskaftonskvällen (23 april), med tänd eld utanför kapellet och ljusprocession in i kyrkan
• aftonbön på Kristi himmelsfärds dag (2 juni) klockan 18, med musik och pilgrimstema
• julotta annandag jul (26 december) klockan 7.

Fjolårets stora nyhet var påskmässan klockan 23 på påskafton, en nyhet som nu har kommit för att stanna. Årets stora nyhet blir aftonbönen på Kristi himmelsfärds dag, som kommer att välkomna pilgrimsvandrare.

Långvind blir nämligen utgångspunkten för fyra pilgrimsvandringar i sommar. Dessa börjar med båttur till Drakön, där det finns rester av ett medeltida pilgrimskapell, och Korsholmen, därefter blir det dagsvandringar längs medeltida stigar och gamla vägar Korsholmen–Långvindsbruk, Långvindsbruk–Enånger och Enångers–Njutånger. Det blir guidningar i de tre kyrkorna längs vägen och en medeltidskonsert i en av de två medeltidskyrkorna. Den första pilgrimsvandringen är under Kristi himmelsfärdshelgen.

Som vanligt blir det Musik i sommarkväll under två sommarmånader i Långvinds kapell, med start under midsommarhelgen och avslutning lyshelgen i slutet av augusti. Programmet för sommaren är inte klart ännu, men stommen är musik och en kort gudstjänst lördagar.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv