Lyskväll kär tradition

Lyskväll börjar bli en kär tradition på Hälsingekusten och också på många andra kuster i Sverige. På lördag är det dags igen att ta avsked av sommaren med marschaller, lyktor, lanternor, eldar och annat ljus längs kust och vattendrag, när skymningen lägger sig över hav och land en sista sommarkväll.

I Enånger har lyskvällen en speciell historia, eftersom det var i just Enånger allt startade. I Borka blir det fest med ljuständning och öppen restaurang. I Långvinds fritidsområde tänder folk ljus längs stränderna. I Långvindsbruk väntar ljusgudstjänst i kapellet och ljus vid havet.

För den som vill uppleva lyskväll på Hälsingekusten finns alternativ i snart sagt varje bygd och by och naturligtvis i städerna Hudiksvall och Söderhamn.

Lyskvällen fick fäste i Hälsingland 1990, när Borka båtsällskap (EBS) började fira lyskväll. Hjalmar Åker, drivande kraft i EBS, tog lyskvällen till Borka och Hälsingland sedan han sett den i Finland. Där tömmer man sommarstugorna och eldar skräp och annan bråte sista lördagen i augusti samtidigt som man umgås med vänner, innan man lämnar sommarstället.

– Lyskvällen startade 1990 i Borka. Det är jag hundraprocentigt säker på, berättade Hjalmar Åker för Langvind.com år 2009 inför den sommarens lyskväll.

Han betonade år och plats med anledning av att olika uppgifter cirkulerade om lyskvällens tillkomst. Hjalmar Åker, som avled för några år sedan, berättade för Långvind.com att han såg lyskvällen på Finlandsfärjan i Åbolands skärgård i mitten 1980-talet.

– Sedan låg det i ”banken” innan min hustru tyckte vi skulle göra något av det, berättade han för fem år sedan.

Efter starten i Borka började Söderhamn fira lyskväll. Sedan har den spridit sig längs kusten både norrut, söderut och inåt landet.

Traditionen kom först till Sverige från Österbotten i Svenskfinland över Kvarken till Västerbotten. Det var i slutet av 1960-talet, men firandet fick inget större fäste.

– Jag vet att man började fira lyskväll i Västerbotten tidigare. Men den spred sig, vad jag vet, aldrig utanför Västerbotten, berättade Hjalmar Åker för Långvind.com.

När väl traditionen fick fäste på Hälsingekusten, spred den sig både längs kusten och inåt landet till sjöar och andra vattendrag. Nu firas lyskväll i bland annat Hälsingland, Medelpad, Gästrikland, Norruppland och Roslagen, i Mälaren, Hjälmaren, Ljusnan, Dellen, Siljan, Orsasjön och Storsjön i Jämtland.

Jörgen Bengtson