Boka boende på Kungsgården Långvind!

Lyskväll sätter punkt

Print Friendly, PDF & Email

Om två veckor sätter många punkt för sommaren med lyskvällen. Sista lördagen i augusti firar folk på Hälsingekusten lyskväll.

Traditionen kommer från Finland och fördes till Sverige av numera avlidne Hjalmar Åker, Enånger. För ett år sedan berättade han för Långvind.com att han upptäckte lyskvällen från en Finlandsbåt i mitten av 1980-talet.

– Sedan låg det i ”banken” innan min hustru tyckte vi skulle göra något av det, sa Hjalmar Åker i en intervju med Långvind.com den 25 augusti 2010.

Hjalmar Åker, drivande kraft i Enångers båtsällskap (EBS), tog lyskvällen till Borka och Hälsingland 1990. Sedan har den spridit sig, först i Hälsingland, sedan vidare längs kuster och insjöar i stora delar av Sverige.

I år infaller lyskvällen lördagen den 27 augusti. Då sätter hälsingarna punkt för sommaren och välkomnar hösten med lyskvällen. De tänder eldar, marschaller, lyktor, lanternor och annat ljus längs Hälsingekusten, sjöar och andra vattendrag.

Restauranger vid havet som håller öppet – till exempel Albertina i Skärså och Borka brygga utanför Enånger – serverar både mat- och ljusupplevelser denna kväll.

Vi återkommer med mer information om lyskvällen några dagar före 27 augusti.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv