Upplyst mörker

När den tidiga hösten sänkte sig över Hälsingekusten på lördagskvällen, lyste tusentals och åter tusentals ljus upp augustikvällen. Lyskvällen har blivit en tradition, som vuxit sig stark på Norrlandskusten i allmänhet och Hälsingekusten i synnerhet.

I Borka lyste ett stort fyrverkeri upp kvällsnatten. I fiskelägen och byar längs kusten tände människor eldar, marschaller, lyktor och andra ljus. I praktiskt taget varje kapell på Hälsingekusten steg toner upp mot kvällshimlen och blandade sig med ljus.

I Långvind var aktiviteterna igång, med Afternoon tea på Kungsgården Långvind som samlade 40 te- och sconesälskare, med ljusgudstjänst i Långvinds kapell där sextiotalet besökare lyssnade på gruppen Fem över tolv som spelade allt från Kents ”Sverige” och Mikael Wiehes ”Sång till friheten” till frikyrkosånger som ”Ovan där” och ”Barnatro”. I Långvinds fritidsområde firade som vanligt Dragösvikens båtklubb lyskväll med grillkorv och dryck till solnedgången. Längs Långvinds stränder lyste eldsljus upp augustikvällen mot en stjärnklar fond.

Och detta inträffade i Långvind. Längs hela kusten fanns liknade arrangemang, som håller på att göra lyskvällen till en tradition att räkna med, en motsvarighet till valborgsmässoaftons välkommen till våren. På lyskvällen tar vi farväl av sommaren och önskar varandra ”god höst”.

Att lyskvällen skulle bli en sådan framgång – inte bara i Enånger, utan i hela Hälsingland och stora delar av Ostkusten – kunde nog inte Hjalmar Åker drömma om. Det var han, som införde lyskvällen i Borka 1990, sedan han sett eldar i Åbolands – eller om det var Nylands – skärgård från en Finlandsbåt i mitten av 1980-talet och lärt känna den finländska traditionen lyskväll eller stugsista.

Jörgen Bengtson