Boka boende på Kungsgården Långvind!

Te med brittsommar

Print Friendly, PDF & Email

Brittsommarväder, åtta sorters te, fem sorters sandwichar, scones med massor av tillbehör, engelska bakverk och torr engelsk cider. Det ramade in säsongstarten för Afternoon tea på Kungsgården Långvind på lördagen.

För Agneta Bengtson, som bemannar köket på Kungsgården, blev det lagom mycket gäster, ett fyrtiotal. Förra året var anstormningen så stor på premiärsdagen att hon höll på att gå under. Tidvis rådde kaos i köket, när gästerna strömmade till snabbare än hon han brygga te, baka scones och göra sandwichar.

I år hade Agneta Bengtson förberett sig med tre gånger fler sconessatser och med så många ostsandwichar att det blev en hel balja över. I år hade hon också hjälp av Eva Estberger, Söderhamn.

– Vi kunde ta hand om alla gäster på ett bra sätt, och de var väldigt nöjda, säger Agneta Bengtson.

– Jag tycker det var väldigt trevligt, säger Åsa Husén, som var där med sin väninna Nathalie Pontén.

Afternoon tea – även kallad low tea efter det soffbord man satt vid när man intog te med scones och andra tillbehör – är ett mindre mål mellan lunch och kvällsmat. Vanligen intar man eftermiddagsteet mellan klockan 14 och 17, som Kungsgården Långvind i år utvidgade till 13–18, för att ge tid åt alla te- och sconesälskare att njuta av denna måltid.

Vanan att inta denna lilla måltid uppstod i den engelska högreståndsmiljön i början av 1800-talet. Hertiginnan Anna av Bedford introducerade afternoon tea, som sedan har utvecklats till en tradition med särskilda dukningar, scones, sandwichar och bakverk. Traditionen spred sig till stora delar av världen under den engelska kolonial- och sjöfararepoken.

– Vi ser framför oss hur engelska sjöbefäl på segelfartygens tid – då engelska fartyg trafikerade Enånger, Hudiksvall och Söderhamn – dukade upp afternoon tea, när de ankrade upp efter en lång seglats. Nu har vi fört i land traditionen och räknar med att fortsätta med afternoon tea på Kungsgården, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Det blir ytterligare tre lördagar med klassiskt engelskt eftermiddagste: 1, 8 och 15 september klockan 13–18.

För den som vill njuta av teets historia, finns fördjupande artiklar på Långvind.com: afternoon-tea-historia, tefakta, tehistoria, tehistoria i Sverige, tehistoria år för år och väl valda ord om te.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv