Lyskväll avslutar sommaren

På lördag tar hälsingarna avsked av sommaren med lyskväll. Eldar, marschaller, lyktor, lanternor och annat ljus syns längs kusten, när skymningen lägger sig över hav och land en sista sommarkväll. På Borka brygga blir det stor fest med ljuständning och fyrverkeri. I Långvinds fritidsområde brukar stränderna vara tända med ljus. I Långvindsbruk väntar ljusgudstjänst i kapellet.

För den som vill uppleva lyskväll i Hälsingland mellan Hudiksvall och Söderhamn finns flera alternativ.

Borka brygga tänder eldar klockan 20.30 och fyrar av ett stort fyrverkeri klockan 22. I restaurangen håller Hermansson & Rask igång. Borka brygga tar denna kväll betalt för parkering (20 kronor).

I Långvinds fritidsområde tänds ljus när skymningen faller. I viken mot Korsholmen bjuder Dragösvikens brygg- och båtklubb sina medlemmar på grillkväll med start klockan 20.

Långvindsbruk har traditionsenligt ljusgudstjänst i Långvinds kapell med start klockan 19.30. Gruppen Camé med Olle Brevé sätter ljud till det ljussatta kapellet innan det blir aftonbön med Gunnar Lundell och därefter kyrkkaffe.

Ångersjöns café och vildmarkscamping tjuvstartar lyskvällen klockan 14 med att Alfta dragspelsklubb uppträder. På kvällen får alla som vill spela med göra det. ”Ta med instrument och medverka så att årets lyskväll blir minnesvärd”, manar Gunilla Asplund på Ångersjöns café.

Lyskväll har snabbt blivit en tradition. Sista lördagen i augusti tar man avsked av sommaren och välkomnar hösten. Den som beger sig till kusten ser snabbt att tusentals ljuspunkter glimrar i sensommarkvällen.

Lyskvällen fick fäste i Hälsingland 1990, när Borka båtsällskap (EBS) började fira lyskväll. Hjalmar Åker, drivande kraft i EBS, tog lyskvällen till Borka och Hälsingland sedan han sett den i Finland. Där tömmer man sommarstugorna och eldar skräp och annan bråte sista lördagen i augusti samtidigt som man umgås med vänner, innan man lämnar sommarstället.

– Lyskvällen startade 1990 i Borka. Det är jag hundraprocentigt säker på, berättar Hjalmar Åker för Langvind.com med anledning av att olika uppgifter cirkulerar om detta.

Han berättar att han såg lyskvällen från färjan från Åbo i mitten 1980-talet.

– Sedan låg det i ”banken” innan min hustru tyckte vi skulle göra något av det, säger han vidare.

Efter starten i Borka började Söderhamn fira lyskväll. Sedan har det spritt sig längs kusten både norrut och söderut.

Traditionen kom först från Österbotten i Svenskfinland över Kvarken till Västerbotten. Den kom till Sverige i slutet av 1960-talet genom att Bertil Olsson, tidigare redaktör på Västerbottens-Kuriren, 1967 uppmanade läsarna att ta farväl av sommaren på samma sätt som man gjorde på andra sidan Östersjön, berättar Wikipedia.

– Jag vet att man började fira lyskväll i Västerbotten tidigare. Men den spred sig, vad jag vet, aldrig utanför Västerbotten, säger Hjalmar Åker.

Tradition har spridit sig längs kusten och även inåt landet till sjöar och andra vattendrag. Nu firas lyskväll i Gästrikland, Norruppland och Roslagen, i Mälaren, Hjälmaren, Dellen, Siljan och Orsasjön.

– Nu firas lyskväll på många ställen, även i sjöar. Det är på G även på Västkusten. Jag vet att i Viken utanför Helsingborg är det lysafton på lördag, säger han och noterar att där talar man om ”lysafton” och inte ”lyskväll”. Men samma firandet är det.

Jörgen Bengtson