Boka boende på Kungsgården Långvind!

Sommar utan
Långvindsdagen

Print Friendly, PDF & Email

Sommarens Långvindsdagen är inställd. Långvinds bruksmiljöförening och Långvinds kapellförening gör uppehåll eller lägger ner den återkommande Långvindsdagen i slutet av juli.

Förra året var något av en rekorddag för Långvindsdagen, med flera nyheter som felstyrd cykel, enhjuling, våfflor, konsthantverk i gamla butiken, buskspel och ett mer koncentrerat marknadsområde. Liksom tidigare år var det säljare, loppmarknad, uppträdanden, demonstration av tändkulemotor, lotterier, serveringar, hästskjuts, längdlöpningslopp, luftgevärsskytte, pilkastning och bollkastning.

Men försäljningsstånden var betydligt färre 2016, trots sol, värme, fler besökare och stort intresse för en tidigare nyhet, ankracet. Långvindsdagen gick därmed i graven med flaggan i topp – om det nu inte blir en Långvindsdag längre fram.

Långvinds bruksmiljöförening orkar inte med att arrangera mer än ett stort arrangemang per säsong. Under några år har föreningen arrangerat både Långvindsdagen och Skördemarknad i september. Den senare är en succé, som nu får sin tredje säsong den 30 september 2017.

En annan, bidragande faktor till att det inte blir någon Långvindsdag är att Café Bränneriet inte har någon arrendator i sommar, åtminstone inte än.

Långvindsdagen startade 1977, för att samla människor i bygden och samla in pengar till restaureringen av Långvinds kapell. Den har sedan kommit att fungera som stor återvändar- och samlingsdag för Långvindsbor i när och fjärran men också lockat många besökare utifrån.

Tre personer startade Långvindsdagen: Enångersprosten Hans Persson, Enångers båtsällskaps eldsjäl Hjalmar Åker och HT-journalisten KG Andersson. Då anade de knappast att Långvindsdagen – med ett kort uppehåll under något år – skulle bli en återkommande och mycket populär aktivitetsdag och hemvändardag årtionden framåt. Kanske går den nu i graven.

Långvind.com har haft många artiklar om Långvindsdagen: Soliga nyheter på Långvindsdagen (23 juli 2016), Traditionell Långvindsdag (21 juli 2016), Lyckad Långvindsdag (18 juli 2015), Långvindsdag med nyheter (16 juli 2015), Långvindsdagen åter (6 april 2015), Långvindsdagen inställd (4 februari 2015), Långvindsdagen regnade bort (13 juli 2014), Långvindsdagen på söndag (11 juli 2014), Nöjda med Långvindsdagen (20 juli 2013), Långvindsdag med beprövat program (19 juli 2013), Långvindsdagen succé (22 juli 2012), Långvindsdagen laddar om (20 juli 2012), Långvindsdagen 21 juli (20 mars 2012), Motigt för Långvindsdagen (25 juli 2011), Laddad Långvindsdag (21 juli 2011), Långvindsdag med spring (14 juni 2011), Långvindsdagen gratis (22 maj 2011), Nödvändigt förnya Långvindsdagen (30 juli 2010), Lyckad Långvindsdag (24 juli 2010), Laddad Långvindsdag (23 juli 2010) och Långvindsdagarna åter en (9 juni 2010).

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv