Långvindsdag med beprövat program

Förra året var Långvindsdagen hotad. I år kommer den igen med besked den 20 juli.

Långvinds bruksmiljöförening och Café Bränneriet är gemensamma arrangörer av Långvindsdagen. Bruksmiljöföreningen ansvarar för dagprogrammet och Café Bränneriet för musik- och kvällsprogrammet.

– Vi har beställt soligt väder, säger Pärlennart Larsson, Långvinds bruksmiljöförening.

– Välkommen alla semesterfirare till en hejdundrandes dag i Långvind, hälsar Café Bränneriet.

År 2011 års nyhet, Långvindsloppet, har kommit för att stanna. Den fanns på 1980-talet, gjorde sedan ett långt uppehåll men är nu på banan igen.

Förra årets nyhet – ingen entré – gäller även i år. Det blir enbart parkeringsavgift och avgift för kvällens musikprogram.

I övrigt innehåller Långvindsdagen välkända inslag som försäljning av mathantverk och annat hantverk, loppmarknad, hoppborg för barn, hästskjuts, kolbullar, varmkorv och musik i olika former. Museet håller naturligtvis öppet, liksom filialen i brandstationen; här finns numera fotoutställningen över Långvind.

Förra årets nyheter, pilkastning och luftgevärsskjutning, har kommit för att stanna.

Långvindsdagen har följande innehåll:
12.00 Invigning vid klockstapeln
13.00 Långvindsloppet
13.00 Trollkarlen Jacob Lundqvist trollar för barnen, Liam Blackmore uppträder
14.30 (cirkatid) Kultändaren kör igång med tillverkning av takspån
16.00 Victor Ek och Sofia Nilsson underhåller
18.00 Musik i sommarkväll i Långvinds kapell med avslutande kyrkkaffe på stallplanen
20.00 Tide rockar loss med coverlåtar i Kolhuset (entré 100 kronor)

Vid sidan av Långvindsdagens program håller Långvinds herrgård öppet som kafé klockan 12–16 och för visning. Kakelugnsforskaren Birgitta Lundblad visar herrgården klockan 13 och 15.

Långvindsdagen fungerar som den stora återvändar- och samlingsdagen för Långvindsbor i när och fjärran, men den lockar också många besökare utifrån.

Långvindsdagen startade 1977, för att samla människor i bygden och samla in pengar till restaurering av Långvinds kapell. Prosten Hans Persson, Enångers båtsällskaps eldsjäl Hjalmar Åker och HT-journalisten KG Andersson drog igång det som blev en återkommande aktivitetsdag i slutet av juli.

Jörgen Bengtson