Långvindsdagen på söndag

Långvindsdagen byter dag – till söndag och en vecka tidigare än brukligt. Nu på söndag går årets Långvindsdagen av stapeln, med delvis nya aktiviteter.

I år har Långvindsdagen ett tema, ”Närproducerat”. Det ska nog inte tolkas som ett inlägg i valrörelsen, där Centerpartiet går till val på bland annat begreppet ”närproducerat”, utan på det faktum att Långvind får en egen bok på söndag: ”Liv i Långvind”. En annan nyhet är att det blir bruksvandring – en natur- och kulturvandring genom bruket.

Under vintern och våren var Långvindsdagen hotad, eftersom det inte fanns någon arrendator till Café Bränneriet. Men Långvinds bruksmiljöförening bestämde sig för att arrangera den traditionella Långvindsdagen i alla fall – och i slutändan fick även Bränneriet en krögare.

Liksom tidigare år finns knallar på plats på stallplan, loppmarknad, luftgevärsskytte, pilkastning, bollkastning, tombola och hästskjuts. För den som vill ha något i magen, blir det kolbullar, korv, ostkaka, kaffe med bröd samt Bränneriets mat- och kaféutbud.

Programmet för Långvindsdagen, inklusive evenemang arrangerade av Kungsgården Långvind och Långvinds herrgård, har följande hålltider:

12.00 Invigning och boksläpp av ”Liv i Långvind”
13.00 Långvindsloppet startar
13.00 David Persson, Lindefallet, därefter Janne Persson med Melvin, Norrala
13.00 Visning av Långvinds herrgård
15.00 Bruksvandring med Jörgen Bengtson och efterföljande te med scones, samling Kungsgården Långvind
15.00 Kultändaren går igång
15.00 Visning av Långvinds herrgård
16.00 Äntligen tillsammans, Ingela Söderlund, Kjell-Åke ”Körven” Eriksson, Arne Holmberg, Leif Norberg och Tomas Söderlund
18.00 Gula Hjälmarna

År 2012 blev Långvindsdagen gratis. Det är den fortsatt. För tillresta besökare tar föreningen ut en parkeringsavgift på 20 kronor.

Långvindsdagen startade 1977, för att samla människor i bygden och samla in pengar till restaurering av Långvinds kapell.

Tre personer startade Långvindsdagen: prosten Hans Persson, Enångers båtsällskaps eldsjäl Hjalmar Åker och HT-journalisten KG Andersson. Då anade de knappast att Långvindsdagen – med ett kort uppehåll under något år – skulle bli en återkommande och mycket populär aktivitetsdag och hemvändardag årtionden framåt.

Jörgen Bengtson