Långvindsdagen regnade bort

Långvindsdagen fick ett rejält avbräck, då regnet började ösa ner över Långvind vid 14.30-tiden. Regnet gjorde att besökarna flydde, två försäljare packade ihop och tillströmningen av nya besökare sinade. Ändå höll en tapper skara ut, åt kolbullar och ostkaka, åkte häst-och-vagn och besökte museet, tittade på tändkulemotorn och Långvindsjoggen, tävlade i bollkastning–luftgevärsskytte–pilkastning och lät sig väl smaka Café Bränneriets utbud.

Årets stora nyhet var boksläppet av ”Liv i Långvind”. I nyöppnade handlare Hedbergs handelsbod mötte besökarna nu en bokhandel med ”Liv i Långvind” som stapelvara. Här stod en nöjd Hans Tjernström bakom disken och sålde böcker i en omfattning som gjorde honom nöjd.

Men uppehållsvädret kom tillbaka, och mot kvällen tittade till och med solen fram. Gula hjälmarna kunde lysa i kapp med solen på kvällskvisten – innan regnet gjorde comeback.

Säljarna på Långvindsdagen verkade trots vädret nöjda med dagen.

– Jag är nöjd med försäljningen, säger Nancy Björnhall, som säljer getost, koost och lammkorv för sin kusin Birgitta Höglund, som driver får- och getgården Brita i Brinken, Trönö.

En som varit med i över tio år är Gunnel Nordin och Sören Nohrberg, Hudiksvall. De säljer sylt, saft, honung och andra delikatesser, mestadels från Norrbotten. De hade inget problem med skyfallen, eftersom de stod väl skyddade under ett stånd med både tak och väggar.

Allan Settlin, Enånger, tillhör de nya säljarna på Långvindsdagen, med lokal pepparlax, sik, böckling och sotare. Han sålde fisk direkt från bilen och var nöjd med försäljningen.

Totalt fanns det tio knallar mot nio förra året och hela arton för två år sedan. Antalet har alltså minskat men verkar att ha stabiliserat sig runt tio. Flera av knallarna var intresserade att komma till nästa försäljningstillfälle i Långvind, Lopp-, kuriosa- och hantverksmarknad med kafé på Kungsgården Långvind den 3 augusti 2014.

Antalet besökare, som förra året var cirka 1 000, var färre i år.

Under Långvindsdagen hade Långvinds herrgård och Kungsgården Långvind egna program.

Eftersom Långvindsdagen i år var på en söndag, blev det ingen avslutning i Långvinds kapell, som traditionsenligt har Musik i sommarkväll på lördagar.

Jörgen Bengtson