Carl Jan åter till Långvind

Grythyttans legendariska traktör, vinkonnässör, entreprenör, estradör, matkonstprofessor och samhällsutvecklare, Carl Jan Granqvist, kommer till Långvind och Café Bränneriet torsdagen den 24 juli. Därmed kan vi räkna med samma succé som förra året. Då trollband Carl Jan Granqvist en publik i Kolhuset, som var fullsatt till sista ståplats.

Han berättade om sin egen livsresa, om att ”det nya gastronomiska ljuset kommer från Norden” och att Golfströmmen ligger bakom det nordiska köket. Vi lär få både pedagogisk repetition och nya intryck, när Carl Jan återvänder till det Långvind han känner från tidigare besök och en lång vänskap med Carl Erik och Eva Tottie.

Han har dock bara varit i Långvind och hållit föredrag en gång tidigare, 30 juli 2013, vilket Långvind.com skrev om i artikel ”Golfströmmen bakom nordiska köket”.

– Det är roligt att ha Carl Jan tillbaka, säger Carl Erik Tottie till Långvind.com.

Carl Erik Tottie, nestor i Långvinds bruk ägarfamilj, ordnade förra årets besök och får nu sin gamle vän att återvända ännu en gång.

Liksom förra året blir det en kvällsaktivitet med mat och föredrag. För dem som inte får plats vid måltidsbordet, finns möjlighet att avnjuta Carl Jans andliga kost.

Carl Jan Granqvist har byggt upp Grythyttans gästgivaregård, Måltidens hus, Restauranghögskolan i Grythyttan och en rad andra mat- och upplevelserelaterade verksamheter i Bergslagen, Stockholm och utomlands. I Kolhuset berättade han för ett år sedan sitt livs historia, lyfte fram matkonsten och prisade ”ny nordisk mat”.

Han sätter måltiden i centrum – med ord som ”måltid är umgänge, samtal, sinnesförnimmelse” – och betonar kvalitet, gärna med ord som ”dyr mat är alltid billig mat.” Han är skarp i sin kritik av hur Lantbrukarnas riksförbund (LRF), beslutsfattare och andra har misshandlat svensk mat. Carl Jan ser dock framåt med optimism, för i dag ser han ett tydligt uppsving för råvaror av hög kvalitet, nordisk matkonst, kockyrket och matintresse.

Jörgen Bengtson