”Golfströmmen bakom nordiska köket”

– Det nya gastronomiska ljuset kommer från Norden, har Poul Bocuse sagt i 15 år, berättar traktören, vinkonnässören, entreprenören, estradören och matkonstprofessorn Carl Jan Granqvist, när han på tisdagskvällen gästar Kolhuset och Café Bränneriet i Långvind. Han talar om ”Sverige det nya matlandet” och gör det med mycket humor och många drastiska formuleringar.

Mannen han hänvisar till, Poul Bocuse, är en av nittonhundratalets främsta kockar. Han är känd som kock-VM:s instiftare, Bocuse d’Or. Poul Bocuse prisar det nordiska köket och dess råvaror.

Carl Jan Granqvist är inbjuden av sin gamle vän Carl Erik Tottie, som förnöjt konstaterar att Carl Jan samlar en jättepublik i Kolhuset. Han var i Långvind för tolv år sedan, och nu kunde han äta en måltid efter föredraget på Bränneriet, som inte fanns förra gången han var här.

Carl Jan Granqvist har byggt upp Grythyttans gästgivaregård, Måltidens hus, Restauranghögskolan i Grythyttan och en rad andra mat- och upplevelserelaterade verksamheter i Bergslagen, Stockholm och utomlands. I Kolhuset berättar han sitt livs historia, lyfter fram matkonsten och prisar ”ny nordisk mat”.

– Det är bara här som vi har golfströmmen, som ger oss många soltimmar på kort tid och en stark vinter som gör att vi har små problem med skadeinsekter, säger han.

Det är alltså golfströmmen, som ligger bakom det nordiska köket. Resultatet är att Norden stoltserar med sju av världens sjuttio främsta restauranger i Guide Pellegrino, som han anser är världens främsta matguide, bättre än Guide Michelin: Noma i Köpenhamn (nummer 2), Frantzén i Stockholm (12), Fäviken i Åre (34), Geranium i Köpenhamn (45), Mathias Dahlgren i Stockholm (55), Relae i Köpenhamn (56) och Chez Dominique i Helsingfors (68).

Carl Jan Granqvist sjunger sinnenas lov, vad man ser, smakar, doftar, känner och hör. Det har väglett honom i livet, där han hade en tuff start som ordblind och föga intresserad av bokliga studier. I dag är han sedan många år filosofie doktor och professor emeritus i måltidskunskap. Han är svensk pionjär i den så kallade saperemetoden, en pedagogisk metod att språkdräktssätta sinnesförnimmelseupplevelsen av måltiden.

– Allt lärande sker via våra sinnen, säger han.

Det är också måltiden han sätter i centrum under sitt föredrag i Långvindsbruk med ord som ”måltid är umgänge, samtal, sinnesförnimmelse”. I detta sammanhang betonar han kvalitet och slår fast: ”Dyr mat är alltid billig mat.”

Hans senaste projekt är historiska måltider. Han bjuder till bords på Saxå herrgård, som är en av tre herrgårdar han har i sin ägo. Där serverar han måltider från 1850-talet med fiktiva gäster som uppfinnarna Alfred Nobel och John Ericsson.

Carl Jan Granqvist är inte nådig i sin kritik av hur Lantbrukarnas riksförbund (LRF), beslutsfattare och andra har misshandlat svensk mat. Men han ser ett tydligt uppsving för råvaror av hög kvalitet, nordisk matkonst, kockyrket och matintresse bland unga män. I detta ser han också en stor potential för utveckling av landsbygd och småkommuner. Han lyfter naturligtvis fram hemkommunen Hällefors, som i dag har 800 jobb inom måltidssektorn och bokstavligt gått ”från ståltid till måltid”.

– Jobba med sinnesförnimmelser på landsbygden, är hans råd.

Carl Jan Granqvist var en synnerligen uppskattad gäst i Långvind. En hel del talar för att han kommer tillbaka nästa sommar och då i kanske mer än en dag.

Jörgen Bengtson