Hot mot forntidsvandring

I dag skulle Kungsgården Långvind ha genomfört en forntidsvandring i Boda bruk. Den blev flyttad till Långvind, efter hot från en markägare i Boda bruk.

– Vi ville inte utsätta besökarna för det obehag som kunde uppstå. Därför flyttade vi vandringen till Långvind, säger arkeolog Ola Nilsson.

Han genomförde föreläsningen om Boda bruk i Långvind tillsammans med sin hustru, arkeologen Lena Berg Nilsson.

– Vi fattade beslutet gemensamt med Kungsgården Långvind att flytta vandringen från Boda bruk till moderbruket Långvind och där berätta historien om Boda bruk, berättar han.

– Vi hade foton med oss från ett tidigare besök i Boda bruk, säger Lena Berg Nilsson och visar upp bilder på den välbevarade hammaren och fördämningen, som ligger i byn Boda bruk, Enånger.

Vad är det då för skillnad mellan de två bruken från ungefär samma tid, där Boda bruk var annexbruk till Långvinds bruk?

– Långvinds bruk har masugn men inga hammare bevarade. Boda bruk har en hammare och dammar med kanalsystem bevarade men ingen masugn, berättar Lena Berg Nilsson.

Har ni varit med om att en markägare stoppat en vandring på mark som allmänheten har rätt att beträda enligt allemansrätten?

– Nej, aldrig. Vi har nästan 50 år tillsammans av arkeologiska exkursioner och vandringar, men har aldrig blivit stoppade av en markägare tidigare, säger Ola Nilsson.

Han är upprörd över det som har hänt och låter förstå att sista ordet inte är sagt i frågan.

Kungsgården Långvind genomför sommartid sedan flera år forntidsvandringar med arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson. Sommarens nästa och sista vandring blir till Hedningahällan, halvvägs mellan Enånger och Långvindsbruk, torsdagen den 7 augusti klockan 15.

Jörgen Bengtson