Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Soliga nyheter på Långvindsdagen

Print Friendly, PDF & Email

Långvindsdagen bjuder i år på flera nyheter, förutom sol efter förra årets regn: felstyrd cykel, enhjuling, våfflor, konsthantverk i gamla butiken, buskspel och ett mer koncentrerat marknadsområde.

Langvindsdagen 2016 BengtsonBesökarna är fler än förra året men antalet försäljningsstånd något färre.

Långvind.com:s utsände ger sig i kast med en krångelcykeln, en cykel med ratt där cykeln styr åt vänster om man rattar åt höger och höger om man rattar åt vänster. Femtio kronor hägrar för den som cyklar cirka 20 meter.

– Fullt möjligt, tänker Långvind.com:s utsände, fixerar framhjulet, börjar trampa – och klarar två meter innan hjärnan styr cykeln över styr.

Langvindsdagen 2016 ankrace– Ingen har klarat det än, skrattar Sara Johansson, Långvindsbruk, som står för de två cykelnyheterna.

Hon bemannar med syster och kompisar också ett godisstånd med både popcornmaskin och sockervaddsmaskin och en av de andra nyheterna, våffelståndet. Utanför ligger hoppborgen, så här finns något av Långvindsdagens barnhörna.

Möjligen är detta till nackdel för luftgevärsskyttet och bollprickkastningen, som inte lockar så många besökare till sin nya plats.

Betydligt lättare är det att delta i ankracet, där 300 blå och gula plastankor tävlar om att ta sig från Långvinds ström norra fåra nedanför herrgårdsdammen till havet.

Hundratals människor står längs strömmen och hejar på sina ankor. Vinnaren får 3 000 kronor, andrapristagaren 1 500 kronor och tredjepristagaren 500 kronor.

I år finns, som ytterligare en nyhet, ett rejält spelmansgäng på plats.

Langvindsdagen 2016 durspel– Jag gjorde ett upprop för att få buskspel till Långvindsdagen. Det blev lyckat, säger en nöjd Marie Sandin, Borka, när den åttonde musikern precis har anlänt, till Långvind.com.

Besökarna får under flera timmar lyssna till fiol, dragspel, durspel, nyckelharpa och banjo. I direkt anslutning serverar Långvinds kapellförening ostkaka och andra godsaker.

På stallplanen finns de traditionella förstäljningsståden, som i år är något färre än förra året. Långvind.com räknar till tolv stånd, inklusive nyöppningen i gamla affären och godisståndet vid ingången till Café Bränneriet.

Stånden på stallplan är välkända från tidigare år, med bland annat olika syltsorter, ägg, ostkaka, kaffebröd, glödhoppor, fisk, träslöjd och knivar. I inomhusloppmarknaden är kommersen god.

På några områden råder knivskarp konkurrens: knivar och kolbullar.

Langvindsdagen 2016 LaurinI gamla affären säljer Per-Håkan Laurin, Skärså, utsökta knivhantverk och stämningsfulla tavlor. Han jobbar både med råjärn som järnvägsspikar och härdat järn i olika former. Han visar upp en kniv och en dörrkläpp, båda gjorda av järnvägsspikar. Han har sin verksamhet lite vid sidan av, men är mycket nöjd med besökarnas intresse.

– Jag slutade räkna vid 100 besökare, nu har det säkert varit minst lika många till, säger han till Långvind.com.

Kolbulleeldarna går för högtryck, den ena vid stallplan, den andra utanför Café Bränneriet. Den senare är ny, heter ”Håkans kolbullar” och är bemannad av Håkan Lind, Långby, Forsa.

– Det har nästa varit slagsmål om kolbullarna, berättar han nöjt, när det lugnat ner sig.

I Café Bränneriet är det full fart.

– Det har varit en bra dag. Jag hinner inte prata med dig, säger en stressad Tess Lind och springer vidare.

När det lugnat ner sig, får Långvind.com en pratstund med Café Bränneriets mesta restauratör. Hon var här under två somrar med sin dåvarande, amerikanska man, under nollnoll-talet. Nu är hon tillbaka för andra sommaren och är besviken över att Långvindsdagens arrangör, Långvinds bruksmiljöförening, inte har flyttat över stånd och kommers till Bränneriet-området. Det kommer för lite folk till restaurangen.

Langvindsdagen 2016 JanssonsEn bra mätare på hur många som besöker Långvindsdagen är att fråga musieföreståndaren Hans Ekbrink, Långvindsbruk.

– Det har varit riktigt packat, bättre än förra året, säger han till Långvind.com samtidigt som det är sju besökare i det lilla bruksmuseet.

Långvindsdagens besökare är som vanligt nöjda med arrangemanget. Långvind.com pratar med två trogna besökare, Kurt och Gunnel Jansson, Långvinds fritidsområde.

– Varenda ort ska ha någon form av marknad. Ett sådant här ställe lever upp en sådan här dag, säger Kurt Jansson och konstaterar att Långvindsdagen i år hade vädret på sin sida. Själv stod han längs Långvindsjoggens rutt.

– Bra sätt att träffas. Trevligt för alla åldrar, summerar Gunnel Jansson.

På kvällen var det avslutning i Långvinds kapell, med Musik i sommarkväll och andakt.

text och foto:
Jörgen Bengtson

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv