Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvind stannat i växten

Print Friendly, PDF & Email

När Långvinds samfällighetsförening har stämma på söndag, kan den räkna in 338 bebyggda tomter i fritidsområdet.

Det betyder att Långvinds fritidsområde har stannat av i växten. Antalet bebyggda tomter är samma som förra året, 338, och antalet folkbokförda invånare också i stort det samma, 47 (+1). Fritidsområdet har tre fler bebyggda tomter än 2014 och fem fler än 2013.

Flest bor i den äldre delen, etapp 1, med 296 bebyggda och 44 obebyggda tomter. På Korsholmen, etapp 2, finns 42 bebyggda och 57 obebyggda tomter.

Totalt har Långvinds fritidsområde 101 obebyggda tomter. Till detta kommer 209 tomter på Korsholmen, som är avsatta som tomter enligt gällande kommunal plan; ägaren till tomterna, Elisabeth Widmer-Morath, har dock – vad vi vet – inga planer på att sälja eller bebygga tomterna.

Totalt omfattar Långvinds fritidsområde 648 tomter, vilket sannolikt göra det till Norrlands största sammanhållna område – en samfällighetsförening – med fritidstomter. Även om man bara räknar antalet bebyggda tomter, 338 tomter, kan Långvind mycket väl vara störst.

Antalet bebyggda tomter har på fem år blivit tolv fler, 338 år 2015 mot 326 år 2011, enligt bokföringen som Långvinds samfällighetsförening för. Den definierar bebyggd tomt som tomt med beviljat bygglov.

Den bofasta befolkningens tillväxt har avstannat och ökade i år med en person. I dag har Långvinds fritidsområdet 47 folkbokföra invånare mot 46 för ett år sedan och 50 år 2014. I början av 1990-talet hade fritidsområdet fem invånare, så befolkningsutvecklingen imponerar.

På ett annat område har Långvinds fritidsområde vuxit med besked det senaste året: alla tomter har fått vintervatten och fiberoptiskt bredband. Därmed har föreningen lagt en grund för kommande ökning av både bebyggda tomter och bofast befolkning.

Långvind.com hade den 14 juli 2016 en artikel om befolkningsutvecklingen i Långvind som helhet, Långvind ökar igen.

Långvinds fritidsområde var länge ett av få samhällen i Hudiksvalls kommun – utanför kommunens officiella tätorter och småorter – som ökade i folkmängd. Om Långvinds fritidsområde fortsätter att växa i bofast befolkning, vilket vintervatten och fiber kan bidra till, kan Långvind ta steget in i gruppen av småorter, som har 50–199 invånare i en sammanhållen bebyggelse.

Bilden är från midsommarfirandet i Långvinds fritidsområde 2016, som samlar folk både från fritidsområdet, resten av Enånger och utsocknes.

text och foto:
Jörgen Bengtson

Langvinds fritidsomrade midsommar 2016


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv