Lugn i Långvind

I över 20 år har striderna rasat i Långvinds fritidsområde, om skogar, vägar och vintervatten. På årets stämma var alla gamla stridigheter som bortblåsta. Stämman gick rekordsnabbt och i samstämmighetens tecken.

Langvindsdagen 2016 skyltarVägvalen har varit många under årens lopp för medlemmarna i Långvinds samfällighetsförening, som de också var på Långvindsdagen i går (bilden). Årets stämma gick som vanligt av stapeln i Kolhuset, Långvindsbruk, dock med betydligt färre närvarande än tidigare år.

Trots att föreningens styrelse ville höja låneramen och avgiften på flera områden – för vattenledningar på Korsholmen, vattenverket som berör alla och båtplats för dem som har det i Saltpannan – skedde det i full enighet. Den höjda låneramen behöver föreningen för att återställa vägar som blivit söndergrävda under vintervattenarbetet.

Långvinds samfällighetsförening är sannolikt den största i Gävleborg, kanske även i Norrland, för ett fritidshusdominerat området. Det ger föreningen muskler och möjligheter.

Ett tydligt exempel på det är att området har en sommarbutik – vad Långvind.com vet den enda kvarvarande på Hälsingekusten – fyra boulebanor, två tennisbanor, bangolf och flera andra idrottsplaner. Den stora satsningen på vintervatten till alla, vilket kostat 41 000 kronor per fastighet, är nu också i hamn.

Föreningen arbetar också vidare med att förse alla med fiberoptiskt bredband. I år får de fyra sista vägarna/stigarna i etapp ett optofiberkanalisation till tomt eller hus. Sedan återstår att se om det finns tillräckligt intresse på Korsholmen (etapp 2), för att också förse denna del av fritidsområdet med framtidssäkert bredband.

Ytterligare en fråga som blir samfällighetsföreningens ansvar är sopor. Hudiksvalls kommun vill inte längre hämta sopor vid tomtgräns, eftersom kommunen anser att vändplanerna är för små för sopfordonen. Stämman gav styrelsen i uppdrag att ta fram en lösning med sex sopstationer och en miljöstation för alla typer av avfallsfraktioner. Det betyder att föreningen tar över sopansvaret från de enskilda hushållen under sommaren. Under vinterhalvåret har föreningen redan detta ansvar.

Alla val gick lika lugnt till väga. Det blev omval, därtill enhälligt, på samtliga poster:

Den nya styrelsen består av: Anders Källman, ordförande, Anders Björkman, Elisabet Bystedt, Lisa Holst, Tord Karlsson, Jan Evaldsson, Per Eriksson, Per Rosén, Margaretha Holmgren, Sven Sjöberg och Gösta Strömberg.

Revisorerna blev omvalda: Peter Grönström och Anders Järnkrok, med Jonas Broström och Tommy Karlsson som ersättare.

Även valberedningen blev omvald, med Ove Nygren som sammankallande och ytterligare tre ledamöter: Carina Ravnsborg, Lennart Sundberg och Jorma Saarela.

text och foto:
Jörgen Bengtson