Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Lyckad Långvindsdag

Print Friendly, PDF & Email

De senaste två åren har Långvindsdagen varit nedläggningshotad. I år kom den tillbaka med besked. Det började i moll – regn och få besökare – men blev snabbt dur, med rekordmånga försäljare och aktiviteter, flera deltagare i Långvindsjoggen och bra försäljning hos dem Långvind.com pratade med.

Långvindsdagen kunde inte ha börjat sämre: hällregn hela förmiddagen. Men någon timma efter Långvindsdagens öppnande drog sig det sista regnet undan. För varje timma som gick, kom solen och besökarna.

Ett bra mått på intresset är att räkna antalet försäljare på plats. I år var det 15 knallar, varav flera nya, jämfört med tio 2014 och nio 2013. Antalet besökare uppskattar Långvind.com till cirka 700.

– Över förväntan på de flesta områden, summerar Mats Persson, förvaltare på Långvinds bruk, Långvindsdagen 2015.

Mycket var sig likt på Långvindsdagen som kultändaren, hästskjuts, luftgevärsskytte, pilkastning, bollkastning, Långvindsjoggen, öppet museum, musikuppträdande på Bränneriet, mat- och kaféservering i olika former och avslutande Musik i sommarkväll i kapellet.

Men det fanns också nyheter som stånd med sockervadd och popcorn, styrkemätare ”high strike” (bilden) och heliumballonger, hoppborg och ankrace.

Langvindsdagen 2015

Både mat- och handhantverkarna har blivit fler på Långvindsdagen.

– Vi har sålt bra för att vara på vår första marknad och vara noviser, säger Agneta Bengtson, Långvind. Hon sålde olika egendesignade och -tillverkade tygprodukter som sängväskor, tehuvor, påsar, mobilfodral och glasögonfodral samt te, pepparkakor och godsaker från Fagerströms karamellfabrik.

– Vi har sålt bra, säger Gunnel Nordin, som är gammal i gården med över tio års försäljning på Långvindsdagen av mathantverk från främst Norrbotten.

Det fanns gott om getost, sylt av alla typer, saft, nyfångad fisk, hällbröd, ostkaka, kakor och annat gott till försäljning.

En nackdel med Långvindsdagen är att den har expanderat åt olika håll, så när ankracet gick var det många som missade årets nyhet, eftersom det skedde i den södra utkanten av området. En tanke som arrangören Långvinds bruksmiljöförening har är att till nästa år flytta aktiviteter till stigen och området upp mot herrgårdsdammen.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv