Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Motigt för Långvindsdagen

Print Friendly, PDF & Email

Långvindsdagen i lördags höll på att regna bort, men den tog sig under dagen och samlade cirka 500 personer. Det nya inslaget, Långvindsloppet, blev en succé. På kvällen kom ovanligt många till kapellet, sannolikt mot bakgrunden av tragedin i Norge.

Hur var stämningen på Långvindsdagen 2011?

– Starten började med en åskskur, då det bara vräkte ner regn och allt blev dyngsurt. Folk satt i bilarna. Eftersom vädret var dåligt åkte många inte hit och flera utställare kom inte på grund av vädret. Stämningen i Norge drog också ner stämningen här, berättar ”Långvindsdagsgeneralen” Pärlennart Larsson för Långvind.com.

Vad var bäst med Långvindsdagen 2011?

– Långvindsjoggen med ett sextiotal deltagare. Den samlade allt från hårda tävlingsmänniskor till barnvagnsjoggare. Vi hade en fin utställning i gamla handelsboden, där det var mycket folk. Musik i sommarkväll var mycket lyckat med ovanligt många besökare, mer än vad kapellet kunde ta.

Vad var sämst med Långvindsdagen 2011?

– Vädret.

Det var överlag positiva reaktioner över årets program och upplägg, till skillnad från förra året då många klagade på att entrén inte gav valuta för pengarna. I år var regnet problemet, men ”vädret rår vi inte över”, säger Pärlennart Larsson och många med honom.

Ett uppskattat inslag – förutom artister, försäljare, bruksmuseivisningar, herrgårdsguidningar och barnaktiviteter – var utställningen i den före detta handelsboden. Den är inrymd i brukets tidigare stångjärnsmagasin. Här ställde Ingegerd Asplund och Ingrid Tjernström ut gamla saker, som omvandlade lokalen till ett litet museum.

En besvikelse var att kvällsprogrammet samlade få personer, bara ett femtiotal, uppskattar Pärlennart Larsson. Vädret drog ner intresset.

– Det var för lite folk på kvällsprogrammet, som annars var väldigt lyckat.

Ett bekymmer en sådan här dag är naturligtvis pengarna. I år hade Långvinds bruksmiljöförening, som arrangerar Långvindsdagen, satsat på gratis Långvindsdag. Föreningen var därför beroende av parkerings-, marknadsstånds- och kvällsentréavgifter, där intäkterna blev betydligt mindre än beräknat. Långvindsdagen 2011 blir därför en förlustdag.

– Vi får ta av upparbetat överskott, säger en trots allt nöjd Pärlennart Larsson.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv