Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvindsdagen åter

Print Friendly, PDF & Email

Långvindsdagen blir av i år. Långvinds bruksmiljöförening och kapellförening hade tidigare i år lagt ner planerna på Långvindsdagen. Långvindsdagen inställd, hade Långvind.com som rubrik på en artikel den 4 februari 2015. Nyheten då var att det istället blir en skördemarknad i september.

Men nu blir Långvindsdagen verklighet tack vare ny arrendator på Bränneriet, som ställer krav på att det blir en traditionell Långvindsdagen. Långvindsdagen 2015 går av stapeln lördagen den 18 juli 2015, inte som förra året en söndag. Dessutom blir det också skördedag, lördagen den 12 september.

Langvindsdagen tandkulemotor

Långvindsdagen blir som folk är vana vid, med musikuppträdanden och servering i Bränneriet, kolbullar och korv för den som föredrar det, knallar och loppmarknad på stallplan, skytte och bollkastning mot ladugårdsväggen, tombola och hästskjuts samt tändkulemotorn som går igång varje Långvindsdag (bilden) och Långvindsjoggen som kommit tillbaka för att stanna.

På kvällen blir det Musik i sommarkväll i Långvinds kapell.

Långvindsdagen startade 1977, för att samla människor i bygden och samla in pengar till restaureringen av Långvinds kapell.

Tre personer startade Långvindsdagen: Enångersprosten Hans Persson, Enångers båtsällskaps eldsjäl Hjalmar Åker och HT-journalisten KG Andersson. Då anade de knappast att Långvindsdagen – med ett kort uppehåll under något år – skulle bli en återkommande och mycket populär aktivitetsdag och hemvändardag årtionden framåt.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv