Långvindsdagen laddar om

För ett halvår sedan var Långvindsdagen hotad. Nu kommer den mer laddad än någonsin – med bland annat gevärsskytte.

Lördagen den 21 juli går Långvindsdagen av stapeln med Café Bränneriet och Långvinds bruksmiljöförening som gemensamma arrangörer. Bruksmiljöföreningen ansvarar för dagsprogrammet och Café Bränneriet för kvällsprogrammet.

– Det blir en torrare och bättre Långvindsdag än förra året, då Långvindsdagen startade med oväder och regn, lovar Pärlennart Larsson, Långvinds bruksmiljöförening.

Förra årets nyhet, Långvindsloppet, har kommit för att stanna. Den fanns på 1980-talet, gjorde comback 2011 och blev en succé.

Förra årets andra nyhet, ingen entré, gäller även i år. Det blir enbart parkeringsavgift och avgift för kvällens musikprogram.

I övrigt innehåller Långvindsdagen välkända inslag som försäljning av mathantverk och annat hantverk, loppmarknad, hoppborg för barn, kolbullar, varmkorv och musik i olika former. Museet håller naturligtvis öppet. En nyhet på det museala området är att fotoutställningen över Långvind har flyttat till brandstationen, där den får mer plats.

Nyheter för i år är bland annat pilkastning och luftgevärsskjutning.

Långvindsdagen har följande innehåll:
12.00 Invigning vid klockstapeln
13.00 Långvindsloppet
13.00 Trollkarlen Jacob Lundqvist trollar för barnen
13.00 Pucko von Qlantarsel från Fire & Bajs leker med barnen
14.30 Kultändaren kör igång med tillverkning av takspån
16.00 Oscar Gyllenhammar och Viktor Ek underhåller
18.00 Musik i sommarkväll i Långvinds kapell med Emanuel Åkerlund, Viktor Ek och Mats Hylander, aftonbön med Arne Selander och avslutande kyrkkaffe på stallplanen
20.00 Ofärne Hicks rockar loss i Kolhuset (entré 100 kronor)

Vid sidan av Långvindsdagens program håller Långvinds herrgård öppet som kafé under dagen och arrangerar visningar av herrgården klockan 13 och 15.

Långvindsdagen fungerar som den stora återvändar- och samlingsdagen för Långvindsbor i när och fjärran, men den lockar också många besökare utifrån.

Långvindsdagen startade 1977, för att samla människor i bygden och samla in pengar till restaurering av Långvinds kapell. Prosten Hans Persson, Enångers båtsällskaps eldsjäl Hjalmar Åker och HT-journalisten KG Andersson drog igång det som blev en återkommande aktivitetsdag i slutet av juli.

En annan liknande dag i Enånger är Träbåtens dag i Borka. Den samlar folk runt Borka brygga till en nostalgidag med gamla träbåtar, Borkas två maritima museer och i år även en modellbåtutställning från Gästrike skalabåtklubb. För landkrabbor var det som vanligt aktiviteter för både stora och små i form av bland annat loppmarknad och knallar respektive barnens piratskepp och ponnyridning. Underhållningen stod skärgårdstrubaduren Lennart Stjernberg för. I år var Träbåtens dag söndagen den 15 juli.

Jörgen Bengtson