Boka boende på Kungsgården Långvind!

Dubbelvandringar torsdag

Print Friendly, PDF & Email

Torsdagen den 19 juli blir det dubbelvandringar arrangerade av Kungsgården Långvind, bruksvandring i Långvind klockan 16 och forntidsvandring till Rödhälle skans, Njutånger, klockan 18. Och dagen efter är Enångers medeltidskyrka öppen för visning.

– På torsdag blir det till att välja, för man hinner inte med båda vandringarna. Själva får vi fullt sjå med att servera kaffe, smörgås och kakor på två ställen ungefär samtidigt, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind.

Under sommaren arrangerar Kungsgården Långvind sammanlagt tio bruksvandringar, forntidsvandringar och kyrkovisningar. Efter bruks- och forntidsvandringarna väntar förtäring och eftersnack till vandringen.

Bruksvandringarna börjar på Kungsgården Långvind och har Jörgen Bengtson som ciceron. Vandringen, som tar drygt två timmar, tar besökaren genom ett järnbruk från svensk stormaktstid och innefattar besök i Långvinds kapell, bruksmuseum och gamla byggnader från järnbrukstiden. Två vandringar återstår i år: 19 juli och 2 augusti, båda med start klockan 16.

Forntidsvandringarna börjar på olika ställen beroende på målet för vandringen. Ciceroner är arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson. Torsdagens vandring till Rödhälle skans och Örängesnäset börjar vid Njutångers kyrka. Vandringen ger en inblick i maktens landskap under järnålder och medeltid ur ett lokalt och regionalt perspektiv. Ny forskning visar att Njutånger kan ha varit centrum för ett okänt hövdingarike. De andra vandringarna går till Hedningahällan i Enånger, och Finnskogen i Nianfors. Vandringen tar cirka två timmar. Tre vandringar återstår i år: 19 juli till Rödhälle skans, 26 juli till Hedningahällan och 2 augusti till Finnskogen, alla med start klockan 18.

Kyrkovisningarna är i Enångers gamla kyrka och Njutångers kyrka, båda två välbevarade medeltidskyrkor. Ciceron är kyrkohistorikern Gunnar Andersson. Besökaren får först en visning av kyrkans exteriör och dess omgivning, sedan en kvalificerad rundvandring i kyrkan med dess målningar och inventarier. Visningen av Njutångers kyrka har redan skett. Visningen av Enångers kyrka blir 20 juli klockan 14.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv