Långvinds kapell
öppnade med värme

Den som besökte Långvinds kapell på alla helgons dag mötte tända ljus och sprakande brasa i kaminen. Utlovad musik uteblev denna gång, men kapellföreningen lovar bot och bättring till nästa år…

Brukskapellet höll öppet lite längre än utlovat. Det gick att besöka kapellet fram till klockan 18 på  lördagen.

– Vi erbjuder alla som kommer hit att tända ljus, både inomhus och utomhus, ett minnets ljus, ett tacksamhetens ljus och ett saknadens ljus, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

Hur många som kom i år vet han inte, däremot att det är uppskattat att det lilla brukskapellet håller öppet. Annars är det stängt från 1 september till julottan på annan dag jul, för att sedan hålla stängt fram till sommarens aktiviteter.

– Jag såg flera familjer som besökte kapellet och det var fler från Långvinds fritidsområde än tidigare, säger Pärlennart Larsson om årets alla helgons dag..

Allhelgonatid är helgen mer än andra, då vi tänder ljus och tänker på nära och kära, som inte längre är i livet. Vanligen är det vid gravar, som anhöriga tänder ljus.

Men i Långvindsbruk, som saknar kyrkogård, finns möjligheten att tända ljus både i kapellet och utanför sedan 2013.

Långvind.com har skrivit om denna tradition tidigare: Alla helgons dag för åttonde gången (27 oktober 2020), Ljuständning i Långvinds kapell (1 november 2019), Alla helgons dag på sjätte året (1 november 2018), Alla helgon även i Långvind (2 november 2017), Nära och kära på alla helgons dag(5 november 2016), Stillsam allhelgonasamling (31 oktober 2015), Allhelgona i ljus (26 oktober 2015), Allhelgona redan tradition (2 oktober 2015), Långvind firar allhelgona (28 oktober 2014), Välbesökt Långvindskapell (25 september 2014), Ljustradition i Långvinds kapell (3 november 2013), Allhelgonasamling i Långvind (2 november 2013), Välbesökt Långvindskapell (21 september 2013) och Lyckad kapellavslutning (1 september 2013).

Text och foto:
Jörgen Bengtson