Boka boende på Kungsgården Långvind!

Späckat program med
Kungsgården Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Det känns som våren har kommit till Hälsingekusten. Inte nog med det; sommarens omfattande program med Kungsgården Långvind är klart. Det blir 17 aktiviteter med två nya inslag jämfört med 2019.

– I år har vi dels en ny forntidsvandring i Långvinds bruk, ”Från hamn till hytta”, som börjar i den gamla hamnen, där man lossade järnmalm från Roslagen och Utö, och sedan går vidare till masugnen och de centrala delarna av bruket, berättar Kungsgården Långvinds Agneta Bengtson för Långvind.com.

Hon informerar också om att det finns en ny vandringsguide för Långvindsbruk, som Kungsgården Långvind har tagit fram, Långvind – en vandring i text och bild. Den har cirka 120 bilder – både historiska och moderna, fotografier och målningar – och fyllig text om allt som finns längs vägen genom bruket.

– Vandra med en behändig handledning i mobilen, som i text och bild presenterar bruksmiljön, säger Agneta Bengtson.

Den andra nyheten är ett svamppaket med två övernattningar, måltider, svampexkursion en dag och egen svamp- eller bärplockning nästa dag. På bilden ser vi svampkonsulent Monica Svensson från förra årets svampexkursion.

Bruksvandringar i Långvindsbruk är Kungsgården Långvinds äldsta aktivitet. I år blir det en fler än förra året, åtta bruksvandringar söndagar klockan 15–17.30, från 28 juni–16 augusti. Ciceron är Jörgen Bengtson.

Forntidsvandringar har som alltid mytomspunna Hedningahällan i Enånger på programmet, i år lördag 15 augusti klockan 15–17.30. Sedan några år är den mest populära vandringen den som är mer av en samling på avrättningsplatsen i Sivik, Enånger, lördag 22 augusti klockan 15–17. Nyhet för i år är en ny typ av vandring i Långvind, Från hamn till nytta, lördag 5 september klockan 15–17. Guider är ArcMontanas arkeologer Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson.

Kyrkovisningar har länge funnits på Kungsgården Långvinds repertoar. I år liksom förra året är de två visningar vardera av Enångers och Njutångers medeltidskyrkor, Enångers gamla kyrka onsdag 1 juli och 15 juli klockan 14–15.30 samt Njutångers kyrka 8 juli och 22 juli klockan 14–15.30. Kyrkohistorikern Gunnar Andersson står för båda visningarna.

Svampexkursioner är typisk höstaktivitet, som kommer tillbaka år efter år, i år lördag 5 och 19 september klockan 9–15. Svampkonsulent Monica Nilsson är experten, som guidar rätt i den snåriga svampskogen, där olika svampplatser är aktuella. Nytt för i år är att svampexkursionerna finns som en del av en hel svamphelg, med två övernattningar, middag, svampexkursion, guidad bruksvandring och dag för egen svamp- och/eller bärplockning.

Pilgrimsvandringar är också något som Kungsgården Långvind erbjuder sedan många år, fyra dagar på Stråsjöleden. Här är det dock inga fasta dagar som gäller, utan gruppbokningar för minst sex deltagare.

Afternoon Tea är kanske ingen klassisk aktivitet, men väl något som Kungsgården Långvind erbjuder till grupper på minst sex personer. Det går bra att boka klassiskt engelskt eftermiddagste med extra allt året om.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv