Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Svamppaket

Print Friendly, PDF & Email

Hälsingland är ett svamprikt landskap, men massor av matsvamp i skogarna. Svampen är i ropet och har även fått sin egen dag, Svampens dag, första söndagen i september. Under en svamphelg plockar vi matsvamp, studerar övrig svamp, lär känna igen förväxlingssvamp och lär oss om svampens betydelse för natur och ekologi.

Dra till Hälsingland med svamppaket!

Ciceron är svampkonsulent Monica Svensson, som är utbildad svampkonsulent och arrangerar svamputflykter, anordnar utställningar, föreläser om svamparnas ekologi och har webbbutik för svampintresserade. Hon har studerat svampekologi, svamparnas färgämnen, svamp som livsmedel med mera på Umeå universitet.

Hon tar den svampintresserade på en fascinerande resa i svampriket och anpassar exkursionen efter gruppens intresse och behov.

Exempel på matsvamp som kan förekomma:
• kantarell och trattkantarell
• karl-johan och strävsoppar
• rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp
• blodriskor och rimskivling
• fårtickor och kremlor
• blek taggsvamp (Hälsinglands landskapssvamp)

Vi letar svamp i Långvind med omnejd:
• längs med natur- och kulturstigen i Långvindsbruk och dess närhet
• i en skyddad nyckelbiotop med ädellövskog väster om Lindefallet
• i naturreservatet Boda naturreservat på vägen till Boda bruk
• i reservatet Bleckbergens urskog nära Larsbo gård
• i reservatet Skvallerbäckens naturreservat söder om Rosenvalls fäbod.

Exkursionen tar cirka sex timmar – inklusive lunch och kaffe/te med något gott till, som ingår i priset – kräver stadiga skor och kläder efter väder.

Unna dig en svamphelg på Kungsgården Långvind på Hälsingekusten i en genuin järnbruksmiljö från svensk stormaktstid. Vi erbjuder ett attraktivt svamppaket, se nedan! För den som bara vill följa med på en svampexkursion, går det också bra, se Svampexkursioner under vinjetten Evenemang!

Fredag
Eftermiddag/kväll: Ankomst och incheckning på hotellrum med dusch och toalett.

Kväll: Middag med måltidsdryck (mineralvatten, lättöl eller läsk), kaffe/te och kaka. Vi har fullständiga rättigheter, så den som vill dricka starköl, vin, champagne eller annat till middagen, kan göra det. Naturligtvis har vi också ett urval förrätter och efterrätter, förutom ett antal huvudrätter att välja mellan. Se vidare vår meny och dryckeslista.

Kvällskaffe eller kvällste med småkakor.

Lördag
Morgon: Frukost med guldkant.

Dag: Svampexkursion med medskickat lunchpaket och fika alternativt personlig guidning i Långvindsbruk med visning av bland annat Långvinds kapell och vandring genom järnbruksmiljön.

Kväll: Middag på egen hand: Vi har restaurang med fullständiga rättigheter för våra gäster. Under en stor del av året finns också möjlighet till en trevlig middag på gourmérestaurangerna Växbo krog och Axmar havskrog eller på någon av restaurangerna i Söderhamn och Hudiksvall.

Kvällskaffe eller kvällste med småkakor.

Söndag
Morgon: Frukost med guldkant.

Förmiddag: Personlig guidning i Långvindsbruk med visning av bland annat Långvinds kapell och vandring genom järnbruksmiljön alternativt svampexkursion med medskickat lunchpaket och fika.

Resten av dagen: Svamp- eller bärplockning på egen hand eller andra aktiviteter.

Vi packar, mot tillägg, lunchpaket.

Avresa under dagen.

Pris i dubbelrum (hotell) per person: 2 395 kronor
Pris i enkelrum (hotell) per person: 2 995 kronor
Rabatt för STF-medlem: 100 kronor

Betalning: förskott.

Förhandsbokning är nödvändig. Möjlighet finns också att enbart delta i svampexkursionen, det vill säga utan boende. Förutom skräddarsydda svamphelger under sensommar och höst, har vi två fasta helger i september.

Boka svamppaket via
e-post: info/snabel-a/langvind.com
telefon: 0650-822 33
mobil/sms: 070-660 55 60

Sidan uppdaterad 24 januari 2019


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv