Boka boende på Kungsgården Långvind!

I höst kommer
svampen med utflykter

Print Friendly, PDF & Email

Kungsgården Långvind avslutar sin sommarsäsong 2019 med två svampexkursioner, den första på svampens dag (1 september) och den andra sista lördagen i september (28 september).

Kungsgården Långvind har ett gediget sommarprogram, med bruksvandringar i Långvind, forntidsvandringar till avrättningsplatsen i Sivik och stenåldersboplatsen Hedningahällan, visning av medeltidskyrkorna i Enånger och Njutånger, pilgrimsvandringar och som final svampexkursioner.

De två svamputflykterna har en erfaren svampkonsulent som ciceron, Monica Svensson (bilden), Bollnäs. Hon leder för sjunde året i Kungsgården Långvinds regi heldagsexkursioner i svampens rike. Deltagarna plockar matsvamp, studerar övrig svamp, lär känna förväxlingssvamp och lär sig om svampens betydelse för natur och ekologi.

– Vi är så glada att Monica Svensson ännu ett år leder två heldagsexkursioner för svampintresserade. Hon är en mycket kvalificerad och uppskattad svampkonsulent. Tack vare Monica kan vi erbjuda inte bara ”frukost med guldkant”, utan också ”svampexkursion med guldkant”, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

Kungsgården Långvind erbjuder inte bara svampexkursioner, utan också svamppaket under de två aktuella helgerna, med två hotellnätter, frukost med guldkant, middag och bruksvandring i Långvind med Jörgen Bengtson som ciceron.

Monica Svensson tar deltagarna på en garanterat intressant resa i svampskogen, där hon anpassar exkursionen efter gruppens intresse och behov. Vart svamputflykten går, är en överraskning in i det sista. Dagen före rekognoscerar Monica Svensson markerna, för att se var i Långvind med omnejd hon styr sin kos:
• längs med natur- och kulturstigen i Långvindsbruk och dess närhet
• i en skyddad nyckelbiotop med ädellövskog väster om Lindefallet
• i naturreservatet Boda naturreservat på vägen till Boda bruk
• i reservatet Bleckbergens urskog nära Larsbo gård eller
• i reservatet Skvallerbäckens naturreservat söder om Rosenvalls fäbod.

Vad det blir för svamp, beror på svampsäsongen. Exempel på matsvamp, som kan förekomma, är kantarell och trattkantarell, karl-johan och strävsoppar, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp, blodriskor och rimskivling, fårtickor och kremlor samt blek taggsvamp, som är Hälsinglands landskapssvamp.

I priset för svampexkursionen – som börjar klockan 9 och slutar cirka 15 – ingår lunch och fika. Förhandsbokning är nödvändig.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv