Boka boende på Kungsgården Långvind!

Visning av medeltidsskatter
i Enånger och Njutånger

Print Friendly, PDF & Email

Förra veckan gjorde regeringen Enångers gamla kyrka till statligt byggnadsminne. Njutångers kyrka, som är lika gammal, ligger inte långt efter. I sommar erbjuder Kungsgården Långvind kvalificerade visningar av dessa två medeltidsskatter.

Ciceron är – som tidigare år – kyrkohistorikern Gunnar Andersson, Söderhamn. Bilden är från en visning av Enångers gamla kyrka, som han hade för en pilgrimsvandring arrangerad av Kungsgården Långvind.

– Vi är jätteglada att Gunnar Andersson trotsar pensionsåldern och står som värd för fyra mycket kvalificerade kyrkovisningar i två av Hälsinglands främsta medeltidskyrkor, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Kyrkovisningarna startade 2012 och firar därmed åtta år sommaren 2019. Visningarna blir fyra onsdagar i juli, den 3 och 10 juli i Njutångers kyrka samt 17 och 24 juli i Enångers medeltidskyrka.

Visningarna tar 1,5 timmar, börjar på kyrkbacken med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter guidningen inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för respektive medeltidskyrka.

Enångers gamla kyrka är en salkyrka från slutet av 1400-talet, som vilar på kyrkogrund från 1200-talet. Det som gör kyrkan speciell är att dess valvmålningarna aldrig blev överkalkade under reformationen och att kyrkan har altarskåp och träskulpturer från början av 1500-talet, signerade Haaken Gulleson. Kyrkan blev 1859 museum, främst för äldre kyrklig konst, som därmed räddades till eftervärlden, men återinvigdes som kyrka 1952. Församlingen äger dock inte kyrkan, utan det gör Riksantikvarieämbetet.

Njutångers kyrka är en av Hälsinglands bäst bevarade medeltidskyrkor, en gråstenskyrka från 1200-talet, som blev tillbyggd under 1400-talet. I dag är den församlingskyrka. Njutångers kyrka är ovanligt rik på inventarier, en följd av donationer från ägarna till Iggesunds bruk från slutet av 1600-talet och framåt. Även denna kyrka har altartavla gjord av Haaken Gulleson. Här finns också medeltida inventarier. Vid restaureringen 1928–1929 tog man fram valvmålningarna, som var överkalkade. I dag är Njutångers medeltidskyrka Enånger-Njutångers huvudkyrka.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv