Skördemarknad med rekord

Årets skördemarknad i Långvind 21 september 2024 satte rekord, både i antalet säljare och besökare. Arrangören fick till och med tacka nej till halvdussinet säljare, som inte fick plats i år. Men nästa år ska Lena Rosendahl försöka få plats med flera.

Skördemarknaden hade inte några skördade grödor att erbjuda, men väl mycket livsmedel i form av fisk, bröd, kaffebröd/bakverk, ost, honung och annat gott. Liksom tidigare år var det också gott om hantverksprodukter. Besökarna var sannolikt rekordmånga, cirka 900 personer.

Långvind.com tog tempen på säljare och besökare strax före stängningsdags.

Allan Settlin, Enånger, säljer egen surströmming, som han började tillverka i liten skapa för fyra år sedan, plus andra fiskprodukter.

– Det har gått bra. Har varit bästa försäljningen sedan Långvindsdagen, säger Allan Settling. Han har varit med på alla Långvinds skördemarknader sedan de började 2015.

Medan Långvind.com intervjuar honom kommer en kvinna förbi och säger: ”Godaste surströmmingen jag ätit.” Bättre betyg får man leta efter.

Josefin Scherzer, Hudiksvall/Tyskland, är på plats för Hudik Bröd, som är en annan återkommande säljare.

– Det har gått bra, summerar hon.

Samtidigt erbjuder hon smakprov av produkterna och säljer bröd till förbipasserande.

KG Sundling, Bollnäs, säljer både skinnsulor, livsmedel och annat. För honom är det en återkommande marknad, där han kan skryta med att sannolikt företräda marknadens äldsta företag, Hälsinge-Hantverkarna, som har rötter i artonhundratalets Hälsingland.

– Det har gått riktigt hyggligt. Sulor har gått åt mest, framför allt fårskinnsulor, säger han och övertygar intervjuaren om att köpa ett par tunna men varma bäversulor.

Johnny Wiktorsson sjunger och spelar örhängen utanför Kolhuset, främst låtar av Elvis Presley och gospel. Han har 450 låtar på repertoaren och säger glatt att han fått tre engagemang under dagen. Johnny Wiktorsson var med förra året, men nu ljuder hans basröst till det egna ackompanjemanget.

– Vad tycker du om? säger han och får till svar ”något av Elvis”. Strax ljuder ”Are You Lonesome Tonight” över planen mellan Kolhuset, Bränneriet och Stångjärnsmagasinet.

Besökarna uppskattar marknaden, även om flera klagar på att det inte finns något nyskördat att köpa och tycker ”höstmarknad” vore bättre namn.

Mikael Jäderlund och Bettina Jäderlund, Långvind, är två av besökarna.

– Trevligt, mycket gott att välja på och flera besökare än vi trodde, säger Mikael Jäderlund.

– Varierat utbud med vi hade velat ha mer av färska grönsaker och rotfrukter, säger Bettina Jäderlund.

Hur ska man då summera Skördemarknaden 2024? Långvind.com ställde frågan till två personer.

Lena Rosendahl, Långvind, arrangörsansvarig, är mer än trött men entusiastisk::

– Jättenöjd. Det har varit minst 300 bilar här. ”Full rulle” fick slut på maten, summerar hon .

Ett bekymmer Lena Rosendahl hade var att hon blev tvungen att tacka nej till halvdussin säljare. I våras var det så få anmälda att hon var beredd att ställa in det hela. Till nästa år ska hon försöka ordna ytterligare platser.

Pärlennart Larsson, Hudiksvall och Långvind, har hanterat parkeringen hela dagan:

– Jag tro det har varit cirka 900 personer på Skördemarknaden, säger han

Långvind.com har haft många artiklar om Långvinds skördemarknader: Rekordmånga på skördemarknad (20 september 2024), Skördemarknad laddar för mer (15 september 2023), Långvind har åter höstmarknad (13 september 2022), Lördag i Långvind: åter skördemarknad (20 september 2021), Skördemarknaden åter i Långvind 25 september (6 april 2021), Coronan ställer in skördemarknaden (27 augusti 2020), Skördemarknad för sjätte året i Långvind (7 februari 2020), Lyckad skördemarknad men få skördeprodukter (22 september 2019), Långvind laddar för skördemarknad (28 september 2018), Populärt med skördemarknad (23 september 2017), Skördemarknad med äppelpajtävling (17 september 2016) och Skördar ny marknad i Långvind (8 september 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson