Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Cykelpaket Långvind–Trönö

Print Friendly, PDF & Email

Dagsturen Långvind–Losjö–Trönö–Lindefallet–Ångersjön–Långvind är en medellång till lång tur: cirka 60 kilometer. Den börjar och slutar på Kungsgården Långvind, Enånger.

Den innehåller mörka skogsvägar, öppna landskap, medeltidskyrka av högsta klass, en unik kyrkoruin som reste sig ur askan och blev en ny kyrka och väg tillbaka via gammal landsväg och vacker sjöväg.

Turen utgår från Långvindsbruk och går genom Enångers socken via Norrala socken och Trönö socken. Det är asfaltsväg hela vägen utom första delen från allmänna vägen till Losjö.

Turen går den asfalterade vägen från bruket mot E 4:an. Efter två kilometer tar du av åt söder, cyklar på Pimpsbovägen (grusväg) till Losjö, där asfaltsvägen börjar igen och under motorvägen till gamla E 4:an. Turen går vidare söderut på en stillsam landsväg till orten Kungsgården, Norrala. Här finns Hälsinglands äldsta vattenhammare, en av Sveriges få spikhammare och en minnessten över Gustav Vasas tal till hälsingarna 1521; den som vill kan göra en kort avstickare söderut till Norrala kyrka kan göra det.

Efter Norrala tar en vacker, slingrande väg vid genom Trönödalen till en av Sveriges mest bemärkta medeltidskyrkor, Trönö gamla kyrka. I anslutning till kyrkan ligger Söderblomsgården, som är en hembygdsgård, museum och före detta hem åt Nathan Söderblom, ärkebiskop och nobelpristagare, som växte upp på gården. Längre in i Trönödalen ligger själva orten Trönö med affär, bygdegård och Trönö nya kyrka, byggd 1895 och svårt eldhärjad 1998. I ruinerna av den gamla kyrka byggde församlingen en ny kyrka och ”klostergård”. Längs vägen brukar det finnas loppmarknader.

Turen tillbaka går till Kungsgården, Norrala och vidare norrut på gamla landsvägen. Efter nya E 4:ans tillkomst är den en utmärkt, asfalterad cykelväg. När man korsat sockengränsen kommer byn Lindefallet, som har bygdegård, hembygdsgård med museum, festplats och mycket annat. Nästa anhalt är Ångersjön, med fågelsjö och Sveriges bästa rastplats, Ångersjöns ekorastplats, med bland annat bad, vildmarkacamping och restaurang.

Från Ångersjön är det raka vägen tillbaka till längs den vackra, sjökantade vägen på Enångersåsen till Kungsgården Långvind.

Sidan uppdaterad 24 juni 2020


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv