Dagstur Långvind–Trönö

Dagsturen Långvind–Losjö–Trönö–Lindefallet–Ångersjön–Långvind är en medellång till lång tur: cirka 60 kilometer. Den börjar och slutar på Kungsgården Långvind, Enånger.

Den innehåller mörka skogsvägar, öppna landskap, medeltidskyrka av högsta klass, en unik kyrkoruin som reste sig ur askan och blev en ny kyrka och väg tillbaka via gammal landsväg och vacker sjöväg.

Turen utgår från Långvindsbruk och går genom Enångers socken via Norrala socken och Trönö socken. Det är asfaltsväg hela vägen utom första delen från allmänna vägen till Losjö.

Turen går den asfalterade vägen från bruket mot E 4:an. Efter knappt två kilometer tar du av åt söder på en pittoresk liten skogsbilväg med mycket stenar längs vägen (bilden). Alternativt fortsätter du några hundra meter till på asfaltsvägen och tar av på en större grusväg åt söder, Pimpsbovägen. En handmålad vägskylt i trä, ”Uppsala”, talar om var vägen börjar. Skogsbilvägen före denna avfart mynnar ut i Pimpsbovägen.

Pimpsbovägen går till Losjö, där asfaltsvägen börjar igen och går under motorvägen till gamla E 4:an. Turen går vidare söderut på en stillsam landsväg till orten Kungsgården, Norrala. Här finns Hälsinglands äldsta vattenhammare, en av Sveriges få spikhammare och en minnessten över Gustav Vasas tal till hälsingarna 1521.

Den som vill kan göra en kort avstickare söderut till Norrala kyrka. Här finns en intressant kyrka och kyrkogård med byggnaden Staffans stupa, med vad man tror är skelettet efter missionären Staffan (Stephanus). Det är samma Staffan som i ”Staffan stalledräng”, med missionsuppdraget runt år 1065 att kristna Hälsingland.

Från Kungsgården går en vacker, slingrande väg vid genom Trönödalen till en av Sveriges mest bemärkta medeltidskyrkor, Trönö gamla kyrka, som Kungsgården Långvind arrangerar visningar av med Gunnar Andersson (bilden). I anslutning till kyrkan ligger Söderblomsgården, som är hembygdsgård, museum och före detta hem åt Nathan Söderblom, ärkebiskop och nobelpristagare, som växte upp på gården. Längre in i Trönödalen ligger själva orten Trönö med affär, bygdegård och Trönö nya kyrka, byggd 1895 och svårt eldhärjad 1998. I ruinerna av den gamla kyrkan byggde församlingen en ny kyrka och ”klostergård”.

Längs vägen till Trönö brukar det finnas loppmarknader.

Turen tillbaka går till Kungsgården, Norrala, och vidare norrut på gamla landsvägen. Efter nya E 4:ans tillkomst är den en utmärkt, asfalterad cykelväg.

När man korsat socken- och kommungränsen kommer man till Lindefallet – en synnerligen livaktig by med hembygdsgård, bygdegård, gammaldags dansbana, ishall, insjöbad och skjutbana – och vidare till Ångersjön. Det är både en fågelsjö och namnet på Sveriges bästa rastplats, Ångersjön, med bland annat bad, vildmarkacamping och restaurang.

Från Ångersjön är det raka vägen tillbaka till längs den vackra, sjökantade vägen på Enångersåsen till Kungsgården Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 1 juli 2021