Dagstur Långvind–Skärså

Dagsturen Långvind–Sivik–Skärså–Norrala–Ångersjön–Långvind är en medellång till lång tur: cirka 55 kilometer. Den börjar och slutar på Kungsgården Långvind, Enånger.

Den innehåller vackert skogslandskap med sjö, fiskeläge och hav och återfärd genom böljande odlingslandskap.

Vägen till Skärså
Vägen till Skärså

Turen utgår från Långvindsbruk. Första biten är asfaltsväg, sedan tar en grusväg vid till fiskeläget Skärså. Därefter är det astfaltsväg hela vägen tillbaka.

Turen går till en början på den asfalterade vägen från bruket. Den tar av söderut cirka en kilometer före trevägskorsningen till Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde och fortsätter på en grusväg förbi Sivikstjärnen till havsviken Sivik. Här, vid sockengränsen till Norrala, finns en stig som förbinder Siviksvägen med Skärsåvägen.

Stigen är cirka 500 meter lång och går nordväst om stugan i Sivik. Stigen börjar vid en liten träskylt ”Skärså” på ett träd, går förbi ett jakttorn, över en spång på bäcken och genom skogen till grusvägen på andra sidan. Här måste man leda cykeln. 

Väl framme i Skärså kommer du till Hälsinglands mest genuina fiskeläge, med restaurang Albertina (i bakgrund på bilden), fiskemuseum, glashytta, försäljning av hantverk och rökt fisk samt bad.

Turen tillbaka går med fördel på asfaltsväg genom socknen Norrala, via dess gamla kyrka och orten Kungsgården. I Kungsgården finns Hälsinglands äldsta vattenhammare, en av Sveriges få spikhammare och en minnessten över Gustav Vasas tal till hälsingarna 1521. 

Turen fortsätter till Lindefallet – en synnerligen livaktig by med hembygdsgård, bygdegård, gammaldags dansbana, ishall,  insjöbad och skjutbana – och vidare till avfarten till Långvind.

Vägen till Långvind börjar vid Ångersjön – där det finns restaurang och bad – och följer den vackra, sjökantade asfaltsvägen till Kungsgården Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 1 juli 2021