Dagstur Långvind–Erik-Anders (världsarv)

Dagsturen Långvind–Losjö–Söderala–Losjö–Långvind är en medellång till lång tur: cirka 60 kilometer. Den börjar och slutar på Kungsgården Långvind, Enånger.

Den innehåller mörka skogsvägar, öppna landskap, en av de världsarvsklassade hälsingegårdarna, den enda som ligger inom cykelavstånd från Långvind, Erik-Anders (bilden) i Asta, Söderala och medeltidskyrkan i Norrala på vägen hem.

Turen utgår från Långvindsbruk och går genom Enångers socken via Norrala socken till Söderala socken. Det är asfaltsväg hela vägen utom första delen från allmänna vägen till Losjö

Turen går den asfalterade vägen från bruket mot E 4:an. Efter cirka två kilometer tar du av åt söder på en större grusväg, Pimpsbovägen. En handmålad vägskylt i trä, ”Uppsala”, talar om var vägen börjar. Pimpsbovägen går till Losjö, där asfaltsvägen börjar igen och går under motorvägen till gamla E 4:an.

Färden går vidare söderut på en stillsam landsväg till orten Kungsgården, Norrala. Här finns Hälsinglands äldsta vattenhammare, en av Sveriges få spikhammare och en minnessten över Gustav Vasas tal till hälsingarna 1521.

I Kungsgården lämnar du gamla E 4:an och cyklar gamla vägen till Söderala och byn Asta. Här ligger den bemärkta hälsingegården Erik-Anders, som FN-organet Unesco 2012 klassade som ett världsarv till mänskligheten tillsammans med sex andra hälsingegårdar.

Världsarvet Erik-Anders erbjuder visningar och möjlighet att se de dekorerade rummen på egen hand. Erik-Anders har också ett av fyra besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar. Här finns också ett kafé och en byggnadsvårdsbutik.

Turen tillbaka går mot Kungsgården, Norrala, men den här gången via gamla E 4:an, genom Norraladalen i hela dess längd och förbi Norrala medeltidskyrka. Det är en intressant kyrka och kyrkogård med byggnaden Staffans stupa, med vad man tror är skelettet efter missionären Staffan (Stephanus). Det är samma Staffan som i ”Staffan stalledräng”, med missionsuppdraget runt år 1065 att kristna Hälsingland.

När du är åter i orten Kungsgården, Norrala, går färden vidare norrut på gamla landsvägen. Efter nya E 4:ans tillkomst är den en utmärkt, asfalterad väg.

När man korsat socken- och kommungränsen kommer man till Lindefallet-Bölan. Båda namnen omfattar i dag de äldre benämningarna, Västra Bölan (Oppebyn), Östra Bölan (Utebyn) och bebyggelsen runt Bässesjön, nordväst om byns centrum. Lindefallet är en synnerligen livaktig by med hembygdsgård, bygdegård, gammaldags dansbana, ishall, insjöbad och skjutbana.

Efter Lindefallet går turen vidare till Ångersjön. Det är både en fågelsjö och namnet på Sveriges bästa rastplats, Ångersjön, med bland annat bad, vildmarkscamping och restaurang.

Från Ångersjön är det raka vägen tillbaka till längs den vackra, sjökantade vägen på Enångersåsen till Kungsgården Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 24 april 2024