Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Cykelpaket Långvind–Söderhamn

Print Friendly, PDF & Email

Dagsturen Långvind–Sivik–Skärså–Humlegårdsstrand–Söderhamn–Skärså–Långvind är en medellång till lång tur: cirka 55 kilometer. Den börjar och slutar på Kungsgården Långvind, Enånger.

Den innehåller vackert skogslandskap med sjö, en lång sträcka längs kusten med fiskeläge, hav och bad till Söderhamns stad och därefter tillbaka på slingrande landsbygds- och skogsbygdsvägar.

Turen utgår från Långvindsbruk. Första biten är asfaltsväg, sedan tar en grusväg vid till fiskeläget Skärså och orterna som sträcker sig till Humlegårdsstrand. Därefter är det blandat astfalts- och grusväg tillbaka.

Turen går till en början på den asfalterade vägen från bruket. Den tar av söderut cirka en kilometer före trevägskorsningen till Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde och fortsätter på en grusväg förbi Sivikstjärnen till havsviken Sivik. Här, vid sockengränsen till Norrala, finns en stig som förbinder Siviksvägen med Skärsåvägen.

Väl framme i Skärså kommer du till Hälsinglands mest genuina fiskeläge, med restaurang Albertina, fiskemuseum, glashytta, försäljning av hantverk och rökt fisk samt bad.

Turen fortsätter vidare till ett pärlband av små samhällen på kusten. Efter två kilometer på allmänna vägen från Skärså, tar du av söderut på en väg till samhället Sikfjärden. Här förbinder en cykelstig samman Sikfjärden med  Jonskär, Rexvågen och Humlegårdsstrand. Här finns många möjligheter till havskontakt och även bad. Det gäller bara att ta chanserna att cykla ut till havet på de många stickvägarna längs vägen.

Från Humlegårdsstrand går turen till Forsbacka och över bron till skärgårdsstaden Söderhamn. Här finns mycket att se och göra, för den som gör ett uppehåll: en charmig småstad, yttersta delen av vårt solsystem, go-kart, äventyrsbad, leklandet Kuliversum, massor av lopp-, kuriosa- och antikmarknader samt en fantastisk flygsimulator för den som gör en avstickare till gamla Hälsinge flygflottiljs område söder om staden.

Turen tillbaka går via Vågbro och till Skärså, där du i Sivik tar en östlig väg tillbaka till Kungsgården Långvind.

Sidan uppdaterad 24 juni 2020


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv