Dagstur Långvind–Söderhamn

Dagsturen Långvind–Skärså–Humlegårdsstrand–Söderhamn–Skärså–Långvind är en medellång till lång tur: cirka 55 kilometer. Den börjar och slutar på Kungsgården Långvind, Enånger.

Turen utgår från Långvindsbruk. Första biten är asfaltsväg, sedan tar en grusväg vid – med några hundra meter skogsstig vid sockengränsen – till fiskeläget Skärså och orterna som sträcker sig till Humlegårdsstrand och Söderhamns stad. Därefter är det blandat astfalts- och grusväg tillbaka.

Turen går till en början på den asfalterade vägen från bruket. Den tar av söderut cirka en kilometer före trevägskorsningen till Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde och fortsätter på en grusväg förbi Sivikstjärnen till havsviken Sivik. Här, vid sockengränsen till Norrala, finns en stig som förbinder Siviksvägen med Skärsåvägen.

Stigen är cirka 500 meter lång och går nordväst om stugan i Sivik. Stigen börjar vid en liten träskylt ”Skärså” på ett träd (övre bilden), går förbi ett jakttorn, över en spång på bäcken och genom skogen till grusvägen på andra sidan. Här måste man leda cykeln. 

Väl framme i Skärså kommer du till Hälsinglands mest genuina fiskeläge, med restaurang Albertina, fiskemuseum, glashytta, försäljning av hantverk och Skärså rökeri med kafé samt bad.

Turen fortsätter vidare till ett pärlband av små samhällen på kusten. Efter två kilometer på allmänna vägen från Skärså, tar du av söderut på en väg till samhället Sikfjärden. Här binder en cykelstig samman Sikfjärden med Jonskär, Rexvågen och Humlegårdsstrand. Här finns många möjligheter till havskontakt och även bad. Det gäller bara att ta chanserna att cykla ut till havet på de många stickvägarna längs vägen.

Från Humlegårdsstrand går turen till Forsbacka och över bron till skärgårdsstaden Söderhamn. Här finns mycket att se och göra, för den som gör ett uppehåll: en charmig småstad med havskontakt, yttersta delen av vårt solsystem, go-kart, äventyrsbad, massor av loppmarknader samt en fantastisk flygsimulator för den som gör en avstickare till gamla Hälsinge flygflottiljs område söder om staden.

Turen tillbaka går via Vågbro och till Skärså, där du i Sivik tar en östlig väg tillbaka till Kungsgården Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 14 april 2024

Vägen till Skärså