Dagstur Långvind–Korsholmen

Dagsturen Långvind–Långvinds fritidsområde–Korsholmen–Långvind är en kort tur: cirka 20 kilometer. Men den kan få en förlängning till cirka 35 kilometer, för den som vill nå yttersta havsbandet och platsen där pilgrimsvandrarna steg i land på medeltiden. Den börjar och slutar på Kungsgården Långvind, Enånger.

Den innehåller Långvinds genuina bruksmiljö från svensk stormaktstid, vackra vyer, hav, bad, möjlighet till sport av olika slag, en historisk gävlebohamn och ett möte med platsen där pilgrimsvandrare steg i land på medeltiden.

Turen utgår från Långvindsbruk. Längs vägen cyklar du först genom Långvinds fantastiska järnbruksmiljö. Här finns en lindallé – Norrlands längsta – och en förtjusande bruksmiljö med kapell, loppmarknad, bruksmuseum, herrgård, herrgårdsdamm, masugnsruin, ångsågverk och en mängd andra lämningar från järnbrukstiden.

Färden från bruket följer den gamla grusvägen, som börjar vid skylten ”Malmkajen” strax bortom bruksmuseet. Efter 1,5 kilometer på grusväg, fortsätter turen på den asfalterade Långvindsvägen en kilometer, för att sedan ta av till höger på den 2,5 kilometer gamla grusvägen till småbåtshamnen i Saltpannan i Långvinds fritidsområde.

I Långvinds fritidsområde finns två härliga havsbad med fina sandstränder (Kråknäs närmast Saltpannan och Snäcken nedanför sommarbutiken) och möjlighet att hitta sin egen lilla havsvik med sandstrand mellan de två strandbaden. I utkanten av området mot Långvindsbruk finns ett litet fint insjöbad i Byhedsjön.

Enångersåsen mynnar ut i Östersjön och är i sin yttersta del ett naturreservat i Långvinds fritidsområde, Snäckens naturreservat, med klapperstensfält och ytterskärgårdsnatur.

Fritidsområdet har både sommarbutik med enkel servering samt tennis-, boule-, fotbolls- och beachvolleyplaner, bangolf och fiske i Byhedsjön. Här finns midsommarstång och stort midsommarfirande varje år. Den övre vilden visar dragkampen under midsommarfirandet.

Sedan är det bara att trampa vidare till Korsholmen, även kallad Fäbodön, en halvö i yttersta havsbandet. Här man kan cykla på småvägar och ha naturen för sig själv. På Korsholmen finns det gott om mark, där man kan plocka bär och svamp.

En trevlig avstickare åt öster – först med cykel söder om Storinsjön och sedan på apostlahästarna sista biten – går till en gammal gävlebohamn och Korsholmsudden; här steg pilgrimer i land på väg till Nidaros (Trondheim) i land på medeltiden. Här börjar en av många pilgrimsleder i den här delen av Sverige, Stråsjöleden (nedre bilden), som är en del av Sankt Olofsvägarna (Sankt Olavsvägarna). Dessa fortsätter genom Hälsingland till Härjedalen–Jämtland–Tröndelagen. På Korsholmens östra del stupar klipporna ner i havet mot en obruten horisont och havets eviga vågor. Vägen tillbaka tar man lämpligen norr om Storinsjön ut till Långvindsvägen.

En annan avstickare, även den till fots, går till ett nedlagt övningsområde för den forna flygflottiljen i Söderhamn på norra sidan av Fäbodön, där man nu kan njuta av total stillhet, slipade klipphällar och små stigar.

En tredje avstickare är att cykla Långvindsvägen till vägs ände i Bastharsviken.

Turen tillbaka går på den asfalterade vägen från Långvinds fritidsområde till vägskälet i Långvindsbruk och på den allmänna vägen sista biten (500 meter) till Kungsgården Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 24 april 2024