Dagstur Långvind–Iggesund

Dagsturen Långvind–Myra–Enånger–Njutånger–Iggesund–Ångersjön–Långvind är en medellång till lång tur: cirka 55 kilometer. Den börjar och slutar på Kungsgården Långvind, Enånger.

Den innehåller vackert sjölandskap, två medeltidskyrkor, ett gammalt järnbruk med museum och väg genom jordbrukslandskap.

Turen utgår från Långvindsbruk och går genom Enångers socken och Njutångers socken till Iggesund. Det är asfaltsväg hela vägen utom från Myra till Enånger.

Turen går den asfalterade vägen från bruket mot E 4:an. I byn Östra Myra tar du av åt norr på en grusväg, vars första 20 meter är asfalterade, cyklar på den slingriga medeltidsvägen till kyrkbyn Enånger.

I Enånger finns en synnerligen besöksvärd medeltidskyrka, Enångers gamla kyrka, en ny kyrka från 1800-talet, hembygdsmuseum, bygdegård med mycket bra loppmarknad sommartid, livsmedelsaffär och annan kommersiell service.

På bilden ser vi tre moderna pilgrimsvandrare, som vandrar Stråsjöledens första del i Kungsgården Långvinds regi, Anders Lustigh, Anna-Lena Betnér och Stig Gunnarsson.

Turen går vidare genom samhället år norr och ut på gamla E 4:an, som efter motorvägens tillkomst är en utmärkt cykelväg. På vägen till Iggesund kommer du till kyrkbyn Njutånger.

Njutånger har en ytterst välbevarad och besöksvärd medeltidskyrka, Njutångers kyrka, där en djup havsvik skär in.

Väl framme i Iggesund väntar en upptäcktsresa i järnets tecken, med ett järnbruk som numera är museum, slaggstensbyggnader, ån som gett bruket dess kraft, Grillska gården som ligger som en krokant i bruksmiljön, en gigantisk slagghög – som går att bestiga via en trappa med många, många steg – och Iggsjön med myrmalm, kafé och badstrand,

För den som har tid och mod, finns världens näst största urbergsgrotta, Bodagrottorna, strax nordost om Iggesund, på väg mot Vintergatans fritidsområde.

Turen tillbaka går via gamla E 4:an – som efter nya E 4:ans tillkomst är en utmärkt, asfalterad cykelväg – med flera konsthantverkare och loppmarknader längs vägen till samhället Enånger.

På bilden ser vi keramikern Ulla Florén. Hon har tillverkning och försäljning i Långviken mellan Iggesund och Njutånger.

Fortsätt på gamla E 4:an i utkanten av byn Tosättet till byn Vedmora. Här svänger man till vänster till Ångersjön. Det är både en fågelsjö och namnet på Sveriges bästa rastplats, Ångersjön, med bland annat bad och vildmarkacamping och restaurang.

Från Ångersjön är det raka vägen tillbaka till längs den vackra, sjökantade vägen på Enångersåsen till Kungsgården Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 1 juli 2021