Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Cykelpaket Långvind–Iggesund

Print Friendly, PDF & Email

Dagsturen Långvind–Myra–Enånger–Njutånger–Iggesund–Ångersjön–Långvind är en medellång till lång tur: cirka 55 kilometer. Den börjar och slutar på Kungsgården Långvind, Enånger.

Den innehåller vackert sjölandskap, två medeltidskyrkor, ett gammalt järnbruk med museum och väg genom jordbrukslandskap.

Turen utgår från Långvindsbruk och går genom Enångers socken och Njutångers socken till Iggesund. Det är asfaltsväg hela vägen utom från Myra till Enånger.

Turen går den asfalterade vägen från bruket mot E 4:an. I byn Östra Myra tar du av åt norr på en grusväg, vars första 20 meter är asfalterade, cyklar på den slingriga medeltidsvägen till kyrkbyn Enånger. Här finns en synnerligen besöksvärd medeltidskyrka, en ny kyrka från 1800-talet, hembygdsgård och kommersiell service av olika slag.

Turen går vidare genom samhället år norr och ut på gamla E 4:an, som efter motorvägens tillkomst är en utmärkt cykelväg. På vägen till Iggesund kommer du till Njutånger, med en ytterst välbevarad och besöksvärd medeltidskyrka, där en djup havsvik skär in.

Väl framme i Iggesund väntar en upptäcktsresa i järnets tecken, med ett järnbruk som numera är museum, ån som gett brukets dess kraft, Grillska gården som ligger som en krokant i bruksmiljön och en gigantisk slagghög, som går att bestiga via en trappa med många, många steg.

För den som har tid och mod, finns världens näst största urbergsgrotta, Bodagrottorna, strax nordost om Iggesund, på väg mot Vintergatans fritidsområde.

Turen tillbaka går via gamla E 4:an – som efter nya E 4:ans tillkomst är en utmärkt, asfalterad cykelväg – med flera konsthantverkare och loppmarknader längs vägen till samhället Enånger. Fortsätt på gamla E 4:an i utkanten av byn Tosättet till byn Vedmora. Här svänger man till vänster och cyklar längs med Ångersjön och kommer strax fram till Sveriges bästa rastplats, Ångersjöns ekorastplats, med bland annat bad, vildmarkacamping och restaurang. Sedan är det raka vägen tillbaka till längs den vackra, sjökantade vägen på Enångersåsen till Kungsgården Långvind.

Sidan uppdaterad 24 juni 2020


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv