Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Vandrigsguide
för Långvind

Print Friendly, PDF & Email

– Vandra på egen hand längs bruksgatan i Långvind, med avstickare till Hålldammen, Mistersmo, masugnsområdet, malmkajen och andra historiska områden i järnbruket från svensk stormaktstid. Vandra med en behändig handledning i mobilen, som i text och bild presenterar bruksmiljön. Jag har under flera månader arbetat med att ta fram guiden, Långvind – en vandring i text och bild, som nu är färdig i sin första version, säger Jörgen Bengtson till Långvind.com.

Sedan drygt ett decennium finns en natur- och kulturstig i Långvind, med utmärkta skyltar, som talar om vad man ser längs vägen. Nu finns en mer omfattande handledning, för den som vill upptäcka Långvind på egen hand, som fungerar utmärkt i mobilen eller på plattan.

”Långvind – en vandring i text och bild” omfattar både nutida och historiska bilder. Den ger en unik inblick i bruksmiljön, från det att Långvind blev järnbruk 1687 till dess att masugnen användes en sista gång 1902. Guiden tar en igenom nittonhundratalets stora förändringar, som nedläggning av ångsågverket och jordbruket, fram till försäljningen av Långvinds bruk till Holmen Skog 2008.

Guiden omfattar många sidor text och cirka 120 bilder – moderna fotografier, gamla fotografier, målningar och kartor. Den är inte färdig, för författaren tänker förse guiden med länkar till fördjupande artiklar och tillkommande material, både i text och bild.

Sedan tidigare finns en omfattande samling artiklar om Långvind på Långvind.com:
Långvind
Långvind – samhälle och bruk
Långvindsbruk
Långvinds bruk
Långvinds fritidsområde
Långvinds historia från år till år
Långvinds herrgård
Långvinds kapell
Långvinds bruks museum
Bränneriet
Smedjan
Långvinds natur- och kulturstig
Långvind – en vandring i text och bild

Agneta Bengtson
Foto: Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv